Złoto Inków. Jak wykorzystać lucumę w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Naturalny słodzik

Obraz
© 123RF.COM

W Ameryce Południowej lucuma jest znana i ceniona od wieków. Nic dziwnego, miąższ tego owocu to skarbnica witamin i składników mineralnych. Z zewnątrz przypomina ugotowane żółtko jaja, jednak do nas dociera częściej w formie proszku lub granulatu. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

/ 5Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Szczególnie dużo w roślinie jest witamin z grupy B, które bardzo korzystnie wpływają na stan psychiczny, pamięć i koncentrację, odpowiadają bowiem za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B1 ma wpływ na wzrost, bierze udział w przemianach metabolicznych, reguluje pracę mięśni i serca. W lucumie znajduje się także witamina B3, której niedobór wpływa negatywnie na stan skóry. Obniża też "zły" cholesterol LDL, a wspomaga produkcję "dobrego" cholesterolu HDL. Z kolei witamina B5 uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy D, erytrocytów, kwasów tłuszczowych, przekaźników nerwowych oraz niektórych hormonów. Ma swój udział w wytwarzaniu przeciwciał. Wpływa na prawidłowy wzrost, kondycję skóry i włosów. Sproszkowana lucuma stanowi źródło witamin A i C, błonnika, białka, węglowodanów złożonych, żelaza, wapnia, cynku, potasu, magnezu, a zwłaszcza fosforu. Owoc jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu – przeciwutleniacza, który zapewnia dobry wzrok i zdrową skórę. Hamuje atak wolnych rodników, zabezpieczając organizm przed przedwczesnym starzeniem oraz rozwojem poważnych chorób, w tym nowotworów.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Warto włączyć sproszkowaną lucumę do diety, bo dobroczynnie wpływa ona na układ nerwowy, wzmacnia odporność, reguluje procesy trawienne, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapewnia dobrą kondycję skórze, włosom, paznokciom i zębom, poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na koncentrację (dlatego polecana jest szczególnie podczas intensywnego wysiłku umysłowego), oddziałuje ochronnie na nerki, zapewnia prawidłową pracę mięśni, chroni przed rakiem, działa przeciwzapalnie.

/ 5Bezpieczna dla diabetyków?

Obraz
© 123RF.COM

Sproszkowana lucuma ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest bezpieczna dla osób cierpiących na cukrzycę. Znajdziemy w niej jedynie 2 gramy naturalnego cukru owocowego na każde 11 gramów węglowodanów. Poza tym w 100 g lucumy jest tylko 80 kalorii, dlatego można ją dodawać bez obaw do deserów i innych dań. Na długo zapewnia uczucie sytości. Cena za opakowanie o wadze 200 g wynosi ok. 18-35 zł. Sproszkowaną lucumę znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością.

/ 5Lucuma w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Sproszkowana lucuma jest słodka. W smaku przypomina nieco słodkie ziemniaki i syrop klonowy. Śmiało możemy wykorzystywać ją jako zamiennik słodzików i cukru. W Ameryce Południowej przysmakiem są lody o smaku lucumy. Pasuje też do wypieków i deserów. Można nią słodzić koktajle i smoothie, posypać sałatkę z owocami i orzechami, dodać do twarożku, jogurtu, nadzienia naleśnikowego, ciastek. Niektórzy wolą zupy o słodkim posmaku i w takim przypadku lucuma świetnie się sprawdzi. Pasuje także do ryżu i jest znakomitym dodatkiem do puddingów z szałwii hiszpańskiej. Warto dodać łyżkę proszku lucumy do masła orzechowego – połączenie słodkiego ze słonym sprawi, że masło orzechowe będzie smakowało wybornie. Lucumą z powodzeniem można też wzbogacić smak musli.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu