Zimowe przekąski do zrobienia w 5 minut. Dodają energii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Zamiast batoników i chipsów

Obraz
© 123RF

O tej porze roku powinniśmy szczególnie często sięgać po przekąski zapewniające solidny zastrzyk energii i wartości odżywczych. Jednak nie zawsze mamy czas na pieczenie, smażenie czy blenderowanie. Oto kilka pomysłów na smaczne i zdrowie przysmaki, których przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Daktyle z masłem orzechowym

Obraz
© 123RF

Prawdziwa bomba energetyczna i odżywcza. Warto sięgnąć po najsmaczniejszą, ale też najdroższą odmianę daktyli, czyli Medjool. Są znacznie większe od innych, mięsiste i soczyste. W krajach arabskich nieprzypadkowo nazywa się je "chlebem życia", ponieważ stanowią skoncentrowane źródło cennych dla naszego zdrowia składników, m.in. łatwo przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia, pęczniejącego w żołądku i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości, a także kontrolującego ciśnienie potasu. Daktyle posmarowane masłem orzechowym (dostarcza solidnej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych) zapewniają solidny zastrzyk energii na kilka godzin.

/ 9Jogurtowe parfait

Obraz
© Shutterstock.com

Pod tą francuską nazwą kryje się deser na bazie lodów, wzbogacony bitą śmietaną, czekoladą lub owocami. Jednak nie mniej walorów smakowych może mieć nasze szybkie domowe parfait, przygotowane w wysokiej szklance, do której nakładamy warstwę dobrego jakościowo jogurtu naturalnego (najlepiej, gdyby jego skład ograniczał się do mleka i dobroczynnych kultur bakterii fermentacji mlekowej), następnie płatków zbożowych lub granoli oraz dowolnych owoców, np. malin, borówek amerykańskich czy mandarynek.

/ 9Marchewka z dipem orzechowym

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ulega wątpliwości, że marchewka powinna zimą regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jej pomarańczowo-czerwony kolor to zasługa karotenoidów – związków, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Warzywo dostarcza również solidnej dawki choliny (witamina B4), odpowiedzialnej za prawidłowe
funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Wystarczy je oskrobać, pokroić w paski i delektować się słodkim smakiem, przełamanym dipem z masła orzechowego, miodu i sosu sojowego.

/ 9Jabłko nadziewane miodem i żurawiną

Obraz
© Shutterstock.com

Jeszcze kilka lat temu w zimie trudno było kupić jabłka. Dziś, dzięki nowoczesnym technologiom chłodniczym, można się nimi raczyć przez cały rok, z czego warto korzystać, bo to owoc o dużych walorach odżywczych, bogaty w pektyny, witaminę C czy silne antyoksydanty – polifenole. Prostą zimową przekąską jest jabłko nadziewane – wydrążamy jego środek, miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do niego trochę suszonej żurawiny, posiekanych orzechów włoskich i miodu, a następnie ponownie napełniamy owoc. Jeśli mamy czas możemy go zapiec w piekarniku, jednak wspaniale smakuje również na surowo.

/ 9Seler naciowy z dipem jogurtowo-musztardowym

Obraz
© Shutterstock.com

Selerem naciowym zajadali się już starożytni Egipcjanie. Jest niskokaloryczny, ale jednocześnie dostarcza dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dlatego zimą warto chrupać pokrojone łodygi, maczając je wcześniej w dipie przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, sosu sojowego i tartego parmezanu.

/ 9Burger z jabłka

Obraz
© 123RF

Ciekawa, a przede wszystkim bardzo zdrowia propozycja dla miłośników fast foodów, zwłaszcza najmłodszych. Będziemy potrzebować jabłka, najlepiej gatunku o zielonym miąższu. Obieramy je, kroimy na pół i pozbawiamy gniazda nasiennego. Oba kawałki smarujemy grubą warstwą masła orzechowego, posypujemy borówkami lub suszoną żurawiną i ponownie łączymy, tworząc coś na kształt burgera.

/ 9Szaszłyk serowo-warzywny

Obraz
© 123RF

Choć nazwa kojarzy się z grillowanymi przysmakami, ten szaszłyk nie wymaga obróbki termicznej i można go przygotować błyskawicznie. Wystarczy pokroić w grube kostki kawałek żółtego sera (jeśli ma krótki i odpowiedni skład, jest produktem o dużych wartościach odżywczych, stanowiącym dobre źródło białka, wapnia, chromu czy fosforu) i nadziać je na długi patyk do szaszłyków, na przemian z kawałkami papryki, ogórka kiszonego, oliwek i rzodkiewek. Lista składników jest oczywiście otwarta i zależy od naszych preferencji smakowych.

/ 9Wafle ryżowe z jabłkiem i masłem orzechowym

Obraz
© 123RF

Wafle ryżowe to produkt zasługujący na zainteresowanie, gdyż obfituje w wartościowe składniki odżywcze, m.in. błonnik zapewniający uczucie sytości i oczyszczający organizm ze szkodliwych substancji oraz magnez kojąco wpływający na układ nerwowy. Warto jednak wybierać wafle, które nie mają w składzie cukru. By przygotować z nich pożywną przekąskę, wystarczy posmarować masłem orzechowym (albo migdałowym), na wierzchu ułożyć plasterki jabłka albo banana.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce