Zimowe przekąski do zrobienia w 5 minut. Dodają energii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Zamiast batoników i chipsów

Obraz
© 123RF

O tej porze roku powinniśmy szczególnie często sięgać po przekąski zapewniające solidny zastrzyk energii i wartości odżywczych. Jednak nie zawsze mamy czas na pieczenie, smażenie czy blenderowanie. Oto kilka pomysłów na smaczne i zdrowie przysmaki, których przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Daktyle z masłem orzechowym

Obraz
© 123RF

Prawdziwa bomba energetyczna i odżywcza. Warto sięgnąć po najsmaczniejszą, ale też najdroższą odmianę daktyli, czyli Medjool. Są znacznie większe od innych, mięsiste i soczyste. W krajach arabskich nieprzypadkowo nazywa się je "chlebem życia", ponieważ stanowią skoncentrowane źródło cennych dla naszego zdrowia składników, m.in. łatwo przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia, pęczniejącego w żołądku i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości, a także kontrolującego ciśnienie potasu. Daktyle posmarowane masłem orzechowym (dostarcza solidnej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych) zapewniają solidny zastrzyk energii na kilka godzin.

/ 9Jogurtowe parfait

Obraz
© Shutterstock.com

Pod tą francuską nazwą kryje się deser na bazie lodów, wzbogacony bitą śmietaną, czekoladą lub owocami. Jednak nie mniej walorów smakowych może mieć nasze szybkie domowe parfait, przygotowane w wysokiej szklance, do której nakładamy warstwę dobrego jakościowo jogurtu naturalnego (najlepiej, gdyby jego skład ograniczał się do mleka i dobroczynnych kultur bakterii fermentacji mlekowej), następnie płatków zbożowych lub granoli oraz dowolnych owoców, np. malin, borówek amerykańskich czy mandarynek.

/ 9Marchewka z dipem orzechowym

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ulega wątpliwości, że marchewka powinna zimą regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jej pomarańczowo-czerwony kolor to zasługa karotenoidów – związków, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Warzywo dostarcza również solidnej dawki choliny (witamina B4), odpowiedzialnej za prawidłowe
funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Wystarczy je oskrobać, pokroić w paski i delektować się słodkim smakiem, przełamanym dipem z masła orzechowego, miodu i sosu sojowego.

/ 9Jabłko nadziewane miodem i żurawiną

Obraz
© Shutterstock.com

Jeszcze kilka lat temu w zimie trudno było kupić jabłka. Dziś, dzięki nowoczesnym technologiom chłodniczym, można się nimi raczyć przez cały rok, z czego warto korzystać, bo to owoc o dużych walorach odżywczych, bogaty w pektyny, witaminę C czy silne antyoksydanty – polifenole. Prostą zimową przekąską jest jabłko nadziewane – wydrążamy jego środek, miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do niego trochę suszonej żurawiny, posiekanych orzechów włoskich i miodu, a następnie ponownie napełniamy owoc. Jeśli mamy czas możemy go zapiec w piekarniku, jednak wspaniale smakuje również na surowo.

/ 9Seler naciowy z dipem jogurtowo-musztardowym

Obraz
© Shutterstock.com

Selerem naciowym zajadali się już starożytni Egipcjanie. Jest niskokaloryczny, ale jednocześnie dostarcza dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dlatego zimą warto chrupać pokrojone łodygi, maczając je wcześniej w dipie przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, sosu sojowego i tartego parmezanu.

/ 9Burger z jabłka

Obraz
© 123RF

Ciekawa, a przede wszystkim bardzo zdrowia propozycja dla miłośników fast foodów, zwłaszcza najmłodszych. Będziemy potrzebować jabłka, najlepiej gatunku o zielonym miąższu. Obieramy je, kroimy na pół i pozbawiamy gniazda nasiennego. Oba kawałki smarujemy grubą warstwą masła orzechowego, posypujemy borówkami lub suszoną żurawiną i ponownie łączymy, tworząc coś na kształt burgera.

/ 9Szaszłyk serowo-warzywny

Obraz
© 123RF

Choć nazwa kojarzy się z grillowanymi przysmakami, ten szaszłyk nie wymaga obróbki termicznej i można go przygotować błyskawicznie. Wystarczy pokroić w grube kostki kawałek żółtego sera (jeśli ma krótki i odpowiedni skład, jest produktem o dużych wartościach odżywczych, stanowiącym dobre źródło białka, wapnia, chromu czy fosforu) i nadziać je na długi patyk do szaszłyków, na przemian z kawałkami papryki, ogórka kiszonego, oliwek i rzodkiewek. Lista składników jest oczywiście otwarta i zależy od naszych preferencji smakowych.

/ 9Wafle ryżowe z jabłkiem i masłem orzechowym

Obraz
© 123RF

Wafle ryżowe to produkt zasługujący na zainteresowanie, gdyż obfituje w wartościowe składniki odżywcze, m.in. błonnik zapewniający uczucie sytości i oczyszczający organizm ze szkodliwych substancji oraz magnez kojąco wpływający na układ nerwowy. Warto jednak wybierać wafle, które nie mają w składzie cukru. By przygotować z nich pożywną przekąskę, wystarczy posmarować masłem orzechowym (albo migdałowym), na wierzchu ułożyć plasterki jabłka albo banana.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru