Zimowe przekąski do zrobienia w 5 minut. Dodają energii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Zamiast batoników i chipsów

Obraz
© 123RF

O tej porze roku powinniśmy szczególnie często sięgać po przekąski zapewniające solidny zastrzyk energii i wartości odżywczych. Jednak nie zawsze mamy czas na pieczenie, smażenie czy blenderowanie. Oto kilka pomysłów na smaczne i zdrowie przysmaki, których przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Daktyle z masłem orzechowym

Obraz
© 123RF

Prawdziwa bomba energetyczna i odżywcza. Warto sięgnąć po najsmaczniejszą, ale też najdroższą odmianę daktyli, czyli Medjool. Są znacznie większe od innych, mięsiste i soczyste. W krajach arabskich nieprzypadkowo nazywa się je "chlebem życia", ponieważ stanowią skoncentrowane źródło cennych dla naszego zdrowia składników, m.in. łatwo przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia, pęczniejącego w żołądku i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości, a także kontrolującego ciśnienie potasu. Daktyle posmarowane masłem orzechowym (dostarcza solidnej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych) zapewniają solidny zastrzyk energii na kilka godzin.

/ 9Jogurtowe parfait

Obraz
© Shutterstock.com

Pod tą francuską nazwą kryje się deser na bazie lodów, wzbogacony bitą śmietaną, czekoladą lub owocami. Jednak nie mniej walorów smakowych może mieć nasze szybkie domowe parfait, przygotowane w wysokiej szklance, do której nakładamy warstwę dobrego jakościowo jogurtu naturalnego (najlepiej, gdyby jego skład ograniczał się do mleka i dobroczynnych kultur bakterii fermentacji mlekowej), następnie płatków zbożowych lub granoli oraz dowolnych owoców, np. malin, borówek amerykańskich czy mandarynek.

/ 9Marchewka z dipem orzechowym

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ulega wątpliwości, że marchewka powinna zimą regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jej pomarańczowo-czerwony kolor to zasługa karotenoidów – związków, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Warzywo dostarcza również solidnej dawki choliny (witamina B4), odpowiedzialnej za prawidłowe
funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Wystarczy je oskrobać, pokroić w paski i delektować się słodkim smakiem, przełamanym dipem z masła orzechowego, miodu i sosu sojowego.

/ 9Jabłko nadziewane miodem i żurawiną

Obraz
© Shutterstock.com

Jeszcze kilka lat temu w zimie trudno było kupić jabłka. Dziś, dzięki nowoczesnym technologiom chłodniczym, można się nimi raczyć przez cały rok, z czego warto korzystać, bo to owoc o dużych walorach odżywczych, bogaty w pektyny, witaminę C czy silne antyoksydanty – polifenole. Prostą zimową przekąską jest jabłko nadziewane – wydrążamy jego środek, miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do niego trochę suszonej żurawiny, posiekanych orzechów włoskich i miodu, a następnie ponownie napełniamy owoc. Jeśli mamy czas możemy go zapiec w piekarniku, jednak wspaniale smakuje również na surowo.

/ 9Seler naciowy z dipem jogurtowo-musztardowym

Obraz
© Shutterstock.com

Selerem naciowym zajadali się już starożytni Egipcjanie. Jest niskokaloryczny, ale jednocześnie dostarcza dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dlatego zimą warto chrupać pokrojone łodygi, maczając je wcześniej w dipie przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, sosu sojowego i tartego parmezanu.

/ 9Burger z jabłka

Obraz
© 123RF

Ciekawa, a przede wszystkim bardzo zdrowia propozycja dla miłośników fast foodów, zwłaszcza najmłodszych. Będziemy potrzebować jabłka, najlepiej gatunku o zielonym miąższu. Obieramy je, kroimy na pół i pozbawiamy gniazda nasiennego. Oba kawałki smarujemy grubą warstwą masła orzechowego, posypujemy borówkami lub suszoną żurawiną i ponownie łączymy, tworząc coś na kształt burgera.

/ 9Szaszłyk serowo-warzywny

Obraz
© 123RF

Choć nazwa kojarzy się z grillowanymi przysmakami, ten szaszłyk nie wymaga obróbki termicznej i można go przygotować błyskawicznie. Wystarczy pokroić w grube kostki kawałek żółtego sera (jeśli ma krótki i odpowiedni skład, jest produktem o dużych wartościach odżywczych, stanowiącym dobre źródło białka, wapnia, chromu czy fosforu) i nadziać je na długi patyk do szaszłyków, na przemian z kawałkami papryki, ogórka kiszonego, oliwek i rzodkiewek. Lista składników jest oczywiście otwarta i zależy od naszych preferencji smakowych.

/ 9Wafle ryżowe z jabłkiem i masłem orzechowym

Obraz
© 123RF

Wafle ryżowe to produkt zasługujący na zainteresowanie, gdyż obfituje w wartościowe składniki odżywcze, m.in. błonnik zapewniający uczucie sytości i oczyszczający organizm ze szkodliwych substancji oraz magnez kojąco wpływający na układ nerwowy. Warto jednak wybierać wafle, które nie mają w składzie cukru. By przygotować z nich pożywną przekąskę, wystarczy posmarować masłem orzechowym (albo migdałowym), na wierzchu ułożyć plasterki jabłka albo banana.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier