Trwa ładowanie...
dk7t36p
oprac. Katarzyna Gileta

Ziemniaki w sosie z jarmużu. Prosta przekąska

Przepis

Ziemniaki możesz podać np. do mięsa, wegańskich burgerów czy ryby. Częścią sosu możesz także polać inne składniki dania.

dk7t36p
2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 6 niedużych ziemniaków
  • 11/2 szklanki porwanego jarmużu (dość luźno ułożonego)
  • 30–40 g sera sałatkowego typu feta (8–12 proc. tłuszczu)
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy
Przepis
  • Ziemniaki wyszoruj, a następnie ugotuj w łupinach. (Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Dla średnich bulw będzie to około 40 minut. Najlepiej po prostu sprawdzać widelcem, czy można je nakłuć).
  • Pod koniec gotowania ziemniaków przygotuj sos: do wysokiego naczynia wlej oliwę, 2 łyżki wody i sok z cytryny. Wsyp kilka listków jarmużu i rozpocznij miksowanie blenderem, stopniowo dodając kolejne liście.
  • Na koniec wmiksuj także pokruszony ser oraz koperek.
  • Gotowe ziemniaki wyłóż na talerz i przekrój w połówki.
  • Podawaj z miseczką zimnego sosu jarmużowego.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta SIRT na cztery pory roku"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ziemniaki w sosie z jarmużu. Prosta przekąska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dk7t36p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
Więcej tematów
dk7t36p