Ziemniaki w sosie z jarmużu. Prosta przekąska
Ziemniaki możesz podać np. do mięsa, wegańskich burgerów czy ryby. Częścią sosu możesz także polać inne składniki dania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 6 niedużych ziemniaków
- 11/2 szklanki porwanego jarmużu (dość luźno ułożonego)
- 30–40 g sera sałatkowego typu feta (8–12 proc. tłuszczu)
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy
- Ziemniaki wyszoruj, a następnie ugotuj w łupinach. (Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Dla średnich bulw będzie to około 40 minut. Najlepiej po prostu sprawdzać widelcem, czy można je nakłuć).
- Pod koniec gotowania ziemniaków przygotuj sos: do wysokiego naczynia wlej oliwę, 2 łyżki wody i sok z cytryny. Wsyp kilka listków jarmużu i rozpocznij miksowanie blenderem, stopniowo dodając kolejne liście.
- Na koniec wmiksuj także pokruszony ser oraz koperek.
- Gotowe ziemniaki wyłóż na talerz i przekrój w połówki.
- Podawaj z miseczką zimnego sosu jarmużowego.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta SIRT na cztery pory roku"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze