Ziemniaki po meksykańsku na sycący jesienny obiad

Ziemniaki po meksykańsku na sycący jesienny obiad

Przepis prezentowała Joasia z "MasterChefa".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Joanna Studnicka i Grzegorz Bień, byli uczestnicy "MasterChefa", przygotowali swoje jesienne przepisy. Na stole pojawiły się takie dania jak: tarta z musem dyniowym i czekoladą, ziemniaki po meksykańsku, sos miętowo-czosnkowy oraz jesienna cielęcina. Nam do gustu przypadły pieczone ziemniaczki.

Ziemniaki po meksykańsku od Joasi

Składniki:
2 opakowania ziemniaczków do pieczenia
3 piersi z kurczaka
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
3-4 pomidory
30 dkg pieczarek
2 czerwone cebule
30 dkg sera żółtego
6 jajek
przyprawa do dań meksykańskich
1 papryczka chili
Świeży tymianek

Przygotowanie:
Ziemniaki doprawiamy przyprawą meksykańską i chilli, po czym odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy. Dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko parę minut podsmażamy i odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gotowe łączymy z ziemniakami i kurczakiem z cebulą, dodajemy kukurydzę i odsączoną fasolę. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym na dużej blaszce. Posypujemy startym serem, a na wierzchu układamy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy około 30 min., aż wszystkie składniki będą rumiane. Smażymy jajka sadzone i układamy je na zapiekance. Wszystko posypujemy ulubionymi ziołami.

POLECAMY:
**Tak przechowywane ziemniaki szybko się zepsują. Łatwo uniknąć tego błędu**

**Idealna zupa na jesień**

**Nie tylko kopytka. Dania, które zrobisz z ugotowanych ziemniaków**

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.