Ziemniaki po meksykańsku na sycący jesienny obiad

Przepis prezentowała Joasia z "MasterChefa".

Joanna Studnicka i Grzegorz Bień, byli uczestnicy "MasterChefa", przygotowali swoje jesienne przepisy. Na stole pojawiły się takie dania jak: tarta z musem dyniowym i czekoladą, ziemniaki po meksykańsku, sos miętowo-czosnkowy oraz jesienna cielęcina. Nam do gustu przypadły pieczone ziemniaczki.

Ziemniaki po meksykańsku od Joasi

Składniki:
2 opakowania ziemniaczków do pieczenia
3 piersi z kurczaka
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
3-4 pomidory
30 dkg pieczarek
2 czerwone cebule
30 dkg sera żółtego
6 jajek
przyprawa do dań meksykańskich
1 papryczka chili
Świeży tymianek

Przygotowanie:
Ziemniaki doprawiamy przyprawą meksykańską i chilli, po czym odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy. Dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko parę minut podsmażamy i odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gotowe łączymy z ziemniakami i kurczakiem z cebulą, dodajemy kukurydzę i odsączoną fasolę. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym na dużej blaszce. Posypujemy startym serem, a na wierzchu układamy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy około 30 min., aż wszystkie składniki będą rumiane. Smażymy jajka sadzone i układamy je na zapiekance. Wszystko posypujemy ulubionymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru