Ziemniaki po meksykańsku na sycący jesienny obiad
Przepis prezentowała Joasia z "MasterChefa".
Joanna Studnicka i Grzegorz Bień, byli uczestnicy "MasterChefa", przygotowali swoje jesienne przepisy. Na stole pojawiły się takie dania jak: tarta z musem dyniowym i czekoladą, ziemniaki po meksykańsku, sos miętowo-czosnkowy oraz jesienna cielęcina. Nam do gustu przypadły pieczone ziemniaczki.
Ziemniaki po meksykańsku od Joasi
Przygotowanie:
Ziemniaki doprawiamy przyprawą meksykańską i chilli, po czym odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy. Dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko parę minut podsmażamy i odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gotowe łączymy z ziemniakami i kurczakiem z cebulą, dodajemy kukurydzę i odsączoną fasolę. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym na dużej blaszce. Posypujemy startym serem, a na wierzchu układamy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy około 30 min., aż wszystkie składniki będą rumiane. Smażymy jajka sadzone i układamy je na zapiekance. Wszystko posypujemy ulubionymi ziołami.