Ziemniaki pieczone z boczkiem i pesto
Pieczone ziemniaczki z pesto i boczkiem to doskonały dodatek do obiadu, grillowanych dań lub samodzielna przekąska. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 100 g zielonego pesto
- 100 g boczku wędzonego lub parzonego
- sól
Przepis
- Ziemniaki obieram, kroję wzdłuż na cztery część tzw. ćwiartki. Myję, osuszam i przekładam do miski.
- Do ziemniaków dodaję pesto oraz sól. Dokładnie mieszam.
- Każdą część ziemniaka owijam paseczkiem boczku.
- Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Tak przygotowane ziemniaki są idealne jako dodatek do mięsa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl