Ziemniaki glazurowane. Jeszcze smaczniejsze niż pieczone
Przepyszny sposób na ziemniaki. Glazurowane na patelni ziemniaczki będą doskonale pasować do pieczonego mięsa, ale świetnie smakują również solo. Na patelnię możemy dodać ulubione przyprawy - tymianek, odrobinę suszonego chili, rozmaryn czy czosnek. Świetnie podkręcą smak ziemniaków. Wypróbujcie koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3/4 kg małych ziemniaków
- sól
- 3 łyżki cukru
- 5 dkg masła
Przepis
- Ugotować ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i obrać, przelać na cedzaku zimną wodą. Odcedzić.
- Rozgrzać cukier na patelni i - mieszając - do złotobrązowego koloru. Zdjąć natychmiast z ognia, dodać masło, włożyć ziemniaki i ciągle mieszać.
- Postawić na małym ogniu i podgrzewać, dopóki nie będą w środku gorące, a na wierzchu złote. Podawać od razu do pieczonego mięsa i drobiu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl