Trwa ładowanie...
03-12-2008 13:30

Ziemniaczane szaleństwo

Kiedy jedziemy na Mazury, warto zamówić sobie w restauracji czy barze jakąś potrawę z ziemniaków. Satysfakcja smakowa gwarantowana!

Ziemniaczane szaleństwoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3y9ffq
d3y9ffq

Wielu zakochuje się w kartaczach. Te wielkie ziemniaczane pyzy przypominające strusie jaja wypełnione są wspaniałym farszem z mięsa i cebulki.

Pyszna niespodzianka

Przyrządzenie tej potrawy nie jest proste i zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Kartacze robi się z masy ziemniaczanej. Nadzienie to kwestia wyobraźni kucharza, choć najpopularniejsze zawsze były z mięsem. Kartacze podaje się na talerzu i okrasza skwarkami z przysmażoną cebulą. Dawniej jadano je też w postaci zupy kartaczowej. Był to po prostu kartacz z wywarem z gotowania, wzbogacony o smażony boczek i zioła.

Ciasto wykonuje się z 1,5 kg ziemniaków, 1 kg mąki, 2 jajek, soli i pieprzu. 1/3 ziemniaków trzeba ugotować w łupinach, a następnie przepuścić przez maszynkę. Pozostałe zmiksować lub przetrzeć przez tarkę i odsączyć z nich wodę. Ziemniaki wymieszać z mąką, jajkami, pieprzem i solą.
Z tej masy trzeba zagnieść ciasto, z którego odrywa się kawałki i formuje okrągłe placki grubości około 1 centymetrów i średnicy 8 centymetrów. Na środku należy ułożyć farsz i lepić kartacze o kształcie wrzeciona. Gotuje się je około 30 minut w dużej ilości osolonego wrzątku.

Farsz to masa z 1 kg mięsa mielonego i 1 cebuli. Do pełnego efektu potrzebny będzie też olej i 100 g skwarek. Cebulę drobno posiekaną trzeba lekko zeszklić na oleju, a następnie wymieszać z mielonym mięsem. Takim farszem nadziewa się kartacze. Przed podaniem podsmaża się skwarki i polewa nimi danie.

d3y9ffq

Zwykłe-niezwykłe placki

Oczywiście bardziej powszechne, nie tylko na Mazurach, ale i w całej Polsce, jest jedzenie placków ziemniaczanych. Także w przypadku tej potrawy ilu jest zjadaczy, tyle sposobów jedzenia placków. Jedni preferują je z solą, inni z cukrem, jeszcze inni z miodem, keczupem czy śmietaną. Warto spróbować różnych konfiguracji.

Jeden kilogram surowych, obranych ziemniaków należy zetrzeć na tarce bądź w robocie elektrycznym. Następnie trzeba dodać 1 większą bądź 2 małe cebule. Do tej masy trzeba dodać dwa całe jajka, dwie łyżki mąki, pieprz i kminek. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Ziemniaczaną masę nakładamy na rozgrzany olej, formując z niej placki.

Palce lizać

d3y9ffq

Znane są też takie domy, w których w niedzielne popołudnia pachnie babką ziemniaczaną. Niezwykła potrawa w kształcie i w nazwie przypomina ciasto, w smaku - ziemniaki z niesamowitą nutką cebulki i boczku. Fantastycznie smakuje zwłaszcza podawana zaraz po upieczeniu. Nie traci też swoich walorów smakowych po podsmażeniu.

Tyle smakowitych rzeczy można przygotować, a mało kto wie, jak niebezpiecznym warzywem może być ziemniak. Zawiera bowiem solaninę - trujący alkaloid. Dawka śmiertelna dla człowieka jest tylko 3 razy większa od tej zawartej w ziemniaku. Nie martwmy się jednak. Nic nam nie grozi... Solaninę widać!

To zielone przebarwienia powstające na bulwie pod wpływem światła. Wystarczy je wyciąć i po sprawie. Dlatego właśnie ziemniaki przechowuje się w ciemnościach. Jeśli więc zachowamy elementarną ostrożność, nie pozostaje nic innego jak smakowanie kolejnych ziemniaczanych rarytasów.

qk

d3y9ffq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y9ffq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj