Ziemniaczane szaleństwo

Kiedy jedziemy na Mazury, warto zamówić sobie w restauracji czy barze jakąś potrawę z ziemniaków. Satysfakcja smakowa gwarantowana!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wielu zakochuje się w kartaczach. Te wielkie ziemniaczane pyzy przypominające strusie jaja wypełnione są wspaniałym farszem z mięsa i cebulki.

Pyszna niespodzianka

Przyrządzenie tej potrawy nie jest proste i zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Kartacze robi się z masy ziemniaczanej. Nadzienie to kwestia wyobraźni kucharza, choć najpopularniejsze zawsze były z mięsem. Kartacze podaje się na talerzu i okrasza skwarkami z przysmażoną cebulą. Dawniej jadano je też w postaci zupy kartaczowej. Był to po prostu kartacz z wywarem z gotowania, wzbogacony o smażony boczek i zioła.

Ciasto wykonuje się z 1,5 kg ziemniaków, 1 kg mąki, 2 jajek, soli i pieprzu. 1/3 ziemniaków trzeba ugotować w łupinach, a następnie przepuścić przez maszynkę. Pozostałe zmiksować lub przetrzeć przez tarkę i odsączyć z nich wodę. Ziemniaki wymieszać z mąką, jajkami, pieprzem i solą.
Z tej masy trzeba zagnieść ciasto, z którego odrywa się kawałki i formuje okrągłe placki grubości około 1 centymetrów i średnicy 8 centymetrów. Na środku należy ułożyć farsz i lepić kartacze o kształcie wrzeciona. Gotuje się je około 30 minut w dużej ilości osolonego wrzątku.

Farsz to masa z 1 kg mięsa mielonego i 1 cebuli. Do pełnego efektu potrzebny będzie też olej i 100 g skwarek. Cebulę drobno posiekaną trzeba lekko zeszklić na oleju, a następnie wymieszać z mielonym mięsem. Takim farszem nadziewa się kartacze. Przed podaniem podsmaża się skwarki i polewa nimi danie.

Zwykłe-niezwykłe placki

Oczywiście bardziej powszechne, nie tylko na Mazurach, ale i w całej Polsce, jest jedzenie placków ziemniaczanych. Także w przypadku tej potrawy ilu jest zjadaczy, tyle sposobów jedzenia placków. Jedni preferują je z solą, inni z cukrem, jeszcze inni z miodem, keczupem czy śmietaną. Warto spróbować różnych konfiguracji.

Jeden kilogram surowych, obranych ziemniaków należy zetrzeć na tarce bądź w robocie elektrycznym. Następnie trzeba dodać 1 większą bądź 2 małe cebule. Do tej masy trzeba dodać dwa całe jajka, dwie łyżki mąki, pieprz i kminek. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Ziemniaczaną masę nakładamy na rozgrzany olej, formując z niej placki.

Palce lizać

Znane są też takie domy, w których w niedzielne popołudnia pachnie babką ziemniaczaną. Niezwykła potrawa w kształcie i w nazwie przypomina ciasto, w smaku - ziemniaki z niesamowitą nutką cebulki i boczku. Fantastycznie smakuje zwłaszcza podawana zaraz po upieczeniu. Nie traci też swoich walorów smakowych po podsmażeniu.

Tyle smakowitych rzeczy można przygotować, a mało kto wie, jak niebezpiecznym warzywem może być ziemniak. Zawiera bowiem solaninę - trujący alkaloid. Dawka śmiertelna dla człowieka jest tylko 3 razy większa od tej zawartej w ziemniaku. Nie martwmy się jednak. Nic nam nie grozi... Solaninę widać!

To zielone przebarwienia powstające na bulwie pod wpływem światła. Wystarczy je wyciąć i po sprawie. Dlatego właśnie ziemniaki przechowuje się w ciemnościach. Jeśli więc zachowamy elementarną ostrożność, nie pozostaje nic innego jak smakowanie kolejnych ziemniaczanych rarytasów.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości