Ziemniaczane szaleństwo

Kiedy jedziemy na Mazury, warto zamówić sobie w restauracji czy barze jakąś potrawę z ziemniaków. Satysfakcja smakowa gwarantowana!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wielu zakochuje się w kartaczach. Te wielkie ziemniaczane pyzy przypominające strusie jaja wypełnione są wspaniałym farszem z mięsa i cebulki.

Pyszna niespodzianka

Przyrządzenie tej potrawy nie jest proste i zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Kartacze robi się z masy ziemniaczanej. Nadzienie to kwestia wyobraźni kucharza, choć najpopularniejsze zawsze były z mięsem. Kartacze podaje się na talerzu i okrasza skwarkami z przysmażoną cebulą. Dawniej jadano je też w postaci zupy kartaczowej. Był to po prostu kartacz z wywarem z gotowania, wzbogacony o smażony boczek i zioła.

Ciasto wykonuje się z 1,5 kg ziemniaków, 1 kg mąki, 2 jajek, soli i pieprzu. 1/3 ziemniaków trzeba ugotować w łupinach, a następnie przepuścić przez maszynkę. Pozostałe zmiksować lub przetrzeć przez tarkę i odsączyć z nich wodę. Ziemniaki wymieszać z mąką, jajkami, pieprzem i solą.
Z tej masy trzeba zagnieść ciasto, z którego odrywa się kawałki i formuje okrągłe placki grubości około 1 centymetrów i średnicy 8 centymetrów. Na środku należy ułożyć farsz i lepić kartacze o kształcie wrzeciona. Gotuje się je około 30 minut w dużej ilości osolonego wrzątku.

Farsz to masa z 1 kg mięsa mielonego i 1 cebuli. Do pełnego efektu potrzebny będzie też olej i 100 g skwarek. Cebulę drobno posiekaną trzeba lekko zeszklić na oleju, a następnie wymieszać z mielonym mięsem. Takim farszem nadziewa się kartacze. Przed podaniem podsmaża się skwarki i polewa nimi danie.

Zwykłe-niezwykłe placki

Oczywiście bardziej powszechne, nie tylko na Mazurach, ale i w całej Polsce, jest jedzenie placków ziemniaczanych. Także w przypadku tej potrawy ilu jest zjadaczy, tyle sposobów jedzenia placków. Jedni preferują je z solą, inni z cukrem, jeszcze inni z miodem, keczupem czy śmietaną. Warto spróbować różnych konfiguracji.

Jeden kilogram surowych, obranych ziemniaków należy zetrzeć na tarce bądź w robocie elektrycznym. Następnie trzeba dodać 1 większą bądź 2 małe cebule. Do tej masy trzeba dodać dwa całe jajka, dwie łyżki mąki, pieprz i kminek. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Ziemniaczaną masę nakładamy na rozgrzany olej, formując z niej placki.

Palce lizać

Znane są też takie domy, w których w niedzielne popołudnia pachnie babką ziemniaczaną. Niezwykła potrawa w kształcie i w nazwie przypomina ciasto, w smaku - ziemniaki z niesamowitą nutką cebulki i boczku. Fantastycznie smakuje zwłaszcza podawana zaraz po upieczeniu. Nie traci też swoich walorów smakowych po podsmażeniu.

Tyle smakowitych rzeczy można przygotować, a mało kto wie, jak niebezpiecznym warzywem może być ziemniak. Zawiera bowiem solaninę - trujący alkaloid. Dawka śmiertelna dla człowieka jest tylko 3 razy większa od tej zawartej w ziemniaku. Nie martwmy się jednak. Nic nam nie grozi... Solaninę widać!

To zielone przebarwienia powstające na bulwie pod wpływem światła. Wystarczy je wyciąć i po sprawie. Dlatego właśnie ziemniaki przechowuje się w ciemnościach. Jeśli więc zachowamy elementarną ostrożność, nie pozostaje nic innego jak smakowanie kolejnych ziemniaczanych rarytasów.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇