Potato gratin. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną po francusku?
Potato gratin to klasyka francuskiej kuchni. Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z kremowym serowym sosem. Oryginalny przepis jest nieco pracochłonny, wypróbujcie naszą wersję. Jest szybko, łatwo i pysznie. Do zapiekanki warto podać sałatę z sosem winegret.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3-4 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka oliwy
- 4-5 ziemniaków
- łyżeczka kurkumy
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4-5 łyżek serka mascarpone
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 2-3 gałązki bazylii
- sól i pieprz
Przepis
- Obrane ziemniaki ugotuj na półmiękko w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli.
- Kiedy lekko przestygną pokrój je w plastry i ułóż w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
- Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, dodaj posiekany czosnek, oliwę i ocet balsamiczny, włóż do nagranego do 190 stopni piekarnika na około 15 min.
- Do serka dodaj posiekane zioła sól i pieprz i rozsmaruj go na pokrojonych ziemniakach.
- Na serek wyłóż upieczone pomidory.
- Rozmąć jajka razem z jogurtem, dodaj sól i pieprz.
- Wylej masę jajeczną na pomidory.
- Włóż całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl