Trwa ładowanie...
d2dorrx

Potato gratin. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną po francusku?

Przepis

Potato gratin to klasyka francuskiej kuchni. Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z kremowym serowym sosem. Oryginalny przepis jest nieco pracochłonny, wypróbujcie naszą wersję. Jest szybko, łatwo i pysznie. Do zapiekanki warto podać sałatę z sosem winegret.

3.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Zapiekanka ziemniaczana - potato gratin
123RF
Składniki
  • 3-4 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka oliwy
  • 4-5 ziemniaków
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżek serka mascarpone
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki bazylii
  • sól i pieprz
Przepis
  • Obrane ziemniaki ugotuj na półmiękko w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli.
  • Kiedy lekko przestygną pokrój je w plastry i ułóż w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
  • Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, dodaj posiekany czosnek, oliwę i ocet balsamiczny, włóż do nagranego do 190 stopni piekarnika na około 15 min.
  • Do serka dodaj posiekane zioła sól i pieprz i rozsmaruj go na pokrojonych ziemniakach.
  • Na serek wyłóż upieczone pomidory.
  • Rozmąć jajka razem z jogurtem, dodaj sól i pieprz.
  • Wylej masę jajeczną na pomidory.
  • Włóż całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potato gratin. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną po francusku?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2dorrx

Podziel się opinią

1
Share
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
Więcej tematów
d2dorrx