Potato gratin. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną po francusku?

Potato gratin to klasyka francuskiej kuchni. Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z kremowym serowym sosem. Oryginalny przepis jest nieco pracochłonny, wypróbujcie naszą wersję. Jest szybko, łatwo i pysznie. Do zapiekanki warto podać sałatę z sosem winegret.

Zapiekanka ziemniaczana - potato gratinZapiekanka ziemniaczana - potato gratin
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3-4 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka oliwy
  • 4-5 ziemniaków
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżek serka mascarpone
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki bazylii
  • sól i pieprz

Przepis

  • Obrane ziemniaki ugotuj na półmiękko w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli.
  • Kiedy lekko przestygną pokrój je w plastry i ułóż w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
  • Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, dodaj posiekany czosnek, oliwę i ocet balsamiczny, włóż do nagranego do 190 stopni piekarnika na około 15 min.
  • Do serka dodaj posiekane zioła sól i pieprz i rozsmaruj go na pokrojonych ziemniakach.
  • Na serek wyłóż upieczone pomidory.
  • Rozmąć jajka razem z jogurtem, dodaj sól i pieprz.
  • Wylej masę jajeczną na pomidory.
  • Włóż całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości