Potato gratin. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną po francusku?
Przepis
Potato gratin to klasyka francuskiej kuchni. Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z kremowym serowym sosem. Oryginalny przepis jest nieco pracochłonny, wypróbujcie naszą wersję. Jest szybko, łatwo i pysznie. Do zapiekanki warto podać sałatę z sosem winegret.
3.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Źródło: 123RF
Składniki
- 3-4 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka oliwy
- 4-5 ziemniaków
- łyżeczka kurkumy
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4-5 łyżek serka mascarpone
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 2-3 gałązki bazylii
- sól i pieprz
Przepis
- Obrane ziemniaki ugotuj na półmiękko w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli.
- Kiedy lekko przestygną pokrój je w plastry i ułóż w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
- Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, dodaj posiekany czosnek, oliwę i ocet balsamiczny, włóż do nagranego do 190 stopni piekarnika na około 15 min.
- Do serka dodaj posiekane zioła sól i pieprz i rozsmaruj go na pokrojonych ziemniakach.
- Na serek wyłóż upieczone pomidory.
- Rozmąć jajka razem z jogurtem, dodaj sól i pieprz.
- Wylej masę jajeczną na pomidory.
- Włóż całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potato gratin. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną po francusku?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.