- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- pęczek szparagów zielonych
- 150 g mieszanka sałat z sałatą radicchio Eisberg Toscana mix
- 6 pieczarek
- 6 jajek przepiórczych
- 6 pomidorów koktajlowych
- słonecznik
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- suszone oregano i tymianek
- świeża bazylia
- sok z cytryny
- chili (świeże)
- 3 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno Biooil
- pieprz
- sól
Przepis
1. Szparagi myjemy i gotujemy w wysokim garnku w posolonej wodzie.
2. Na suchej patelni prażymy słonecznik.
3. Jajeczka gotujemy na twardo, obieramy.
4. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy.
5. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię obgotowane szparagi.
6. Śmietanę mieszamy z suszoną bazylią, tymiankiem, dodajemy sok z cytryny i świeże chili.
7. Przyprawiamy solą i pieprzem.
8. Płytką salaterkę lub półmisek wyścielamy sałatą radicchio, na niej rozkładamy pieczarki i szparagi, posypujemy prażonym słonecznikiem i rozkładamy jajeczka przepiórcze i pomidorki koktajlowe.
9. Na koniec polewamy sosem.
Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl