Zielone szparagi z jajkami przepiórczymi i sałatą radicchio
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- pęczek szparagów zielonych
- 150 g mieszanka sałat z sałatą radicchio Eisberg Toscana mix
- 6 pieczarek
- 6 jajek przepiórczych
- 6 pomidorów koktajlowych
- słonecznik
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- suszone oregano i tymianek
- świeża bazylia
- sok z cytryny
- chili (świeże)
- 3 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno Biooil
- pieprz
- sól
1. Szparagi myjemy i gotujemy w wysokim garnku w posolonej wodzie.
2. Na suchej patelni prażymy słonecznik.
3. Jajeczka gotujemy na twardo, obieramy.
4. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy.
5. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię obgotowane szparagi.
6. Śmietanę mieszamy z suszoną bazylią, tymiankiem, dodajemy sok z cytryny i świeże chili.
7. Przyprawiamy solą i pieprzem.
8. Płytką salaterkę lub półmisek wyścielamy sałatą radicchio, na niej rozkładamy pieczarki i szparagi, posypujemy prażonym słonecznikiem i rozkładamy jajeczka przepiórcze i pomidorki koktajlowe.
9. Na koniec polewamy sosem.
Smacznego!
Przepis poleca "Księgowa w kuchni"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze