WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Zestaw obiadowy jak u Chińczyka

Lubisz azjatycką kuchnię? A może zdarza ci się często zaglądać do chińskiego baru? Mamy dla ciebie doskonały przepis na obiad lub kolację. Surówka, kurczak i makaron. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zestaw obiadowy jak u ChińczykaZestaw obiadowy jak u Chińczyka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na surówkę:

  • ½ główki kapusty białej
  • 1 duża marchew
  • 1/3 szk. wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta soli

Składniki na makaron:

  • 630 g makaronu chińskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól
  • por (biała końcówka)
  • 1 marchew
  • 1/3 główki kapusty białej
  • 5 g grzybów suszonych mun
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cynamonu
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego

Składniki na kung pao:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przepis

  • Sposób przygotowania surówki: kapustę myję, oszukam, drobno szatkuję. Marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski.
  • Do naczynia wlewam wodę, ocet, oliwę, wsypuję cukier, sól, dokładnie mieszam i łączę z warzywami. Surówkę odstawiam, na co najmniej dwie godziny.
  • Sposób przygotowania makaronu: grzybki mun moczę w gorącej wodzie.
  • Do garnka wlewam wodę, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy oraz sól i gotuję, następnie dodaję makaron i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu makaron odlewam i płuczę zimną wodą.
  • Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, kroję w słupki, por kroję w kostkę, grzyby mun odlewam, kroję drobno. Warzywa smażę na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Następnie dodaję ugotowany makaron, miód, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy, szczyptę cynamonu, podlewam jedną szklanką wody, wlewam sos sojowy. Dokładnie mieszam i gotuję około 5 minut.
  • Sposób przygotowania kurczaka: mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę.
  • Do naczynia wlewam sosy sojowe, ocet balsamiczny, mieszam i jedną łyżkę wlewam do mięsa, resztę odstawiam na bok. Mięso smażę na rozgrzanej oliwie. czosnek, imbir obieram, drobno siekam, szczypiorek również drobno siekam. Warzywa smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oliwie. Po usmażeniu łączę z mięsem.
  • Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i przekładam do mięsa. Smażę około 10 minut.
  • Do pozostałego sosu wlewam 1 szk. wody, wsypuję skrobię ziemniaczaną, mieszam i wlewam do mięsa. Gotuję jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato