Zestaw obiadowy jak u Chińczyka
Lubisz azjatycką kuchnię? A może zdarza ci się często zaglądać do chińskiego baru? Mamy dla ciebie doskonały przepis na obiad lub kolację. Surówka, kurczak i makaron. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Składniki na surówkę:
- ½ główki kapusty białej
- 1 duża marchew
- 1/3 szk. wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypta soli
Składniki na makaron:
- 630 g makaronu chińskiego
- 1 łyżka kurkumy
- sól
- por (biała końcówka)
- 1 marchew
- 1/3 główki kapusty białej
- 5 g grzybów suszonych mun
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cynamonu
- 1 szk. wody
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
Składniki na kung pao:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- ½ pęczka szczypiorku
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 szk. wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- oliwa z oliwek do smażenia
- Sposób przygotowania surówki: kapustę myję, oszukam, drobno szatkuję. Marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski.
- Do naczynia wlewam wodę, ocet, oliwę, wsypuję cukier, sól, dokładnie mieszam i łączę z warzywami. Surówkę odstawiam, na co najmniej dwie godziny.
- Sposób przygotowania makaronu: grzybki mun moczę w gorącej wodzie.
- Do garnka wlewam wodę, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy oraz sól i gotuję, następnie dodaję makaron i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu makaron odlewam i płuczę zimną wodą.
- Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, kroję w słupki, por kroję w kostkę, grzyby mun odlewam, kroję drobno. Warzywa smażę na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Następnie dodaję ugotowany makaron, miód, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy, szczyptę cynamonu, podlewam jedną szklanką wody, wlewam sos sojowy. Dokładnie mieszam i gotuję około 5 minut.
- Sposób przygotowania kurczaka: mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę.
- Do naczynia wlewam sosy sojowe, ocet balsamiczny, mieszam i jedną łyżkę wlewam do mięsa, resztę odstawiam na bok. Mięso smażę na rozgrzanej oliwie. czosnek, imbir obieram, drobno siekam, szczypiorek również drobno siekam. Warzywa smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oliwie. Po usmażeniu łączę z mięsem.
- Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i przekładam do mięsa. Smażę około 10 minut.
- Do pozostałego sosu wlewam 1 szk. wody, wsypuję skrobię ziemniaczaną, mieszam i wlewam do mięsa. Gotuję jeszcze przez ok. 2 minuty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze