Zebra z wiśniami. Klasyczny przepis w nowej odsłonie
Zebra to jedna z klasycznych ciast. Autorka bloga "Kulinarna chwila" ma jednak nieco inny przepis. Swoim pomysłem podzieliła się z nami poprzez dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem, dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka. Mąkę ( 2 ½ szk.) mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z wodą oraz olejem. Dodajemy do masy jajecznej, ciągle miksujemy.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej ½ szk. mąki pszennej. Przygotowujemy tortownice 24 cm x 24 cm i nakładamy ciasto łyżką - na przemian raz białą masę, raz czarną, utykamy wiśnie. Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze