Trwa ładowanie...
d45yv10
18-11-2022 09:01

Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym

Przepis

Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym to klasyka! Są rewelacyjne! Soczyste mięso idealnie odchodzi od kości. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

d45yv10
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • przyprawa do żeberek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • mąka
  • olej
Przepis
  • Żeberka wieprzowe należy umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek. Całość wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
  • Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę i starte na grubych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) dodać do żeberek. Wszystko razem zalać wodą (aby dokładnie pokryła wszystkie składniki) oraz wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
  • Dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1,5 godziny). Pod koniec gotowania sos wymieszać z natką pietruszki i doprawić do smaku.
Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yv10
d45yv10
d45yv10
d45yv10
Więcej tematów
d45yv10