Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym
Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym to klasyka! Są rewelacyjne! Soczyste mięso idealnie odchodzi od kości. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- przyprawa do żeberek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- mąka
- olej
- Żeberka wieprzowe należy umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek. Całość wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
- Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę i starte na grubych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) dodać do żeberek. Wszystko razem zalać wodą (aby dokładnie pokryła wszystkie składniki) oraz wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
- Dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1,5 godziny). Pod koniec gotowania sos wymieszać z natką pietruszki i doprawić do smaku.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze