Zdrowy napój gazowany – domowy kwas chlebowy

Kwas to doskonały zamiennik niezdrowych, naszpikowanych cukrem i chemią popularnych napojów gazowanych. Ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Do tego działa prozdrowotnie, a także doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Wypróbuj przepis na domowy kwas chlebowy.

Kwas chlebowyKwas chlebowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwas chlebowy to fermentowany napój na bazie chleba razowego. W Polsce pito kwas już za czasów Władysława Jagiełły. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym. Początkowo kwas cieszył się popularnością wśród najniższych klas społecznych. Chłopi uwielbiali go za to, że świetnie gasił pragnienie. Później napój ten rozpowszechnił się także wśród szlachty, która używała go m.in. jako skuteczne remedium na dolegliwości żołądkowe po uczcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kwas - właściwości

Dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego kwas przywraca naturalną florę bakteryjną jelit. Wspomaga więc leczenie wszelkich dolegliwości jelitowych i trawiennych. Kwas zawiera także dużą dawkę witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także selenu i cynku. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, a także przyspiesza przemianę materii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 500 g chleba razowego
  • 4 l wody
  • 250 g cukru
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • kilka plasterków cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy na kawałki i czekamy aż uschnie, albo suszymy go w piekarniku. Przekładamy do dużego słoja.
  2. Zagotowujemy 4 litry wody i zalewamy nią chleb.
  3. Kiedy woda już ostygnie, przygotowujemy rozczyn z drożdży i 50 ml wody. Wlewamy go do słoja, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
  4. Przecedzamy kwas, do płynu dodajemy cukier i wlewamy do szklanych butelek.
  5. Do każdej butelki dodajemy plasterek cytryny i kilka rodzynek.
  6. Butelki należy odstawić na 3 dni. Po tym czasie kwas jest już gotowy.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć