Trwa ładowanie...

Zdrowy napój gazowany – domowy kwas chlebowy

Kwas to doskonały zamiennik niezdrowych, naszpikowanych cukrem i chemią popularnych napojów gazowanych. Ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Do tego działa prozdrowotnie, a także doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Wypróbuj przepis na domowy kwas chlebowy.

Kwas chlebowyKwas chlebowyŹródło: Adobe Stock
dcrhdtw

Kwas chlebowy to fermentowany napój na bazie chleba razowego. W Polsce pito kwas już za czasów Władysława Jagiełły. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym. Początkowo kwas cieszył się popularnością wśród najniższych klas społecznych. Chłopi uwielbiali go za to, że świetnie gasił pragnienie. Później napój ten rozpowszechnił się także wśród szlachty, która używała go m.in. jako skuteczne remedium na dolegliwości żołądkowe po uczcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kwas - właściwości

Dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego kwas przywraca naturalną florę bakteryjną jelit. Wspomaga więc leczenie wszelkich dolegliwości jelitowych i trawiennych. Kwas zawiera także dużą dawkę witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także selenu i cynku. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, a także przyspiesza przemianę materii.

dcrhdtw

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 500 g chleba razowego
  • 4 l wody
  • 250 g cukru
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • kilka plasterków cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy na kawałki i czekamy aż uschnie, albo suszymy go w piekarniku. Przekładamy do dużego słoja.
  2. Zagotowujemy 4 litry wody i zalewamy nią chleb.
  3. Kiedy woda już ostygnie, przygotowujemy rozczyn z drożdży i 50 ml wody. Wlewamy go do słoja, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
  4. Przecedzamy kwas, do płynu dodajemy cukier i wlewamy do szklanych butelek.
  5. Do każdej butelki dodajemy plasterek cytryny i kilka rodzynek.
  6. Butelki należy odstawić na 3 dni. Po tym czasie kwas jest już gotowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dcrhdtw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcrhdtw
Więcej tematów