Zdrowy napój gazowany – domowy kwas chlebowy

Kwas to doskonały zamiennik niezdrowych, naszpikowanych cukrem i chemią popularnych napojów gazowanych. Ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Do tego działa prozdrowotnie, a także doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Wypróbuj przepis na domowy kwas chlebowy.

Kwas chlebowyKwas chlebowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwas chlebowy to fermentowany napój na bazie chleba razowego. W Polsce pito kwas już za czasów Władysława Jagiełły. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym. Początkowo kwas cieszył się popularnością wśród najniższych klas społecznych. Chłopi uwielbiali go za to, że świetnie gasił pragnienie. Później napój ten rozpowszechnił się także wśród szlachty, która używała go m.in. jako skuteczne remedium na dolegliwości żołądkowe po uczcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kwas - właściwości

Dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego kwas przywraca naturalną florę bakteryjną jelit. Wspomaga więc leczenie wszelkich dolegliwości jelitowych i trawiennych. Kwas zawiera także dużą dawkę witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także selenu i cynku. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, a także przyspiesza przemianę materii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 500 g chleba razowego
  • 4 l wody
  • 250 g cukru
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • kilka plasterków cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy na kawałki i czekamy aż uschnie, albo suszymy go w piekarniku. Przekładamy do dużego słoja.
  2. Zagotowujemy 4 litry wody i zalewamy nią chleb.
  3. Kiedy woda już ostygnie, przygotowujemy rozczyn z drożdży i 50 ml wody. Wlewamy go do słoja, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
  4. Przecedzamy kwas, do płynu dodajemy cukier i wlewamy do szklanych butelek.
  5. Do każdej butelki dodajemy plasterek cytryny i kilka rodzynek.
  6. Butelki należy odstawić na 3 dni. Po tym czasie kwas jest już gotowy.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów