Zdrowy napój gazowany – domowy kwas chlebowy

Kwas to doskonały zamiennik niezdrowych, naszpikowanych cukrem i chemią popularnych napojów gazowanych. Ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Do tego działa prozdrowotnie, a także doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Wypróbuj przepis na domowy kwas chlebowy.

Kwas chlebowyKwas chlebowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwas chlebowy to fermentowany napój na bazie chleba razowego. W Polsce pito kwas już za czasów Władysława Jagiełły. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym. Początkowo kwas cieszył się popularnością wśród najniższych klas społecznych. Chłopi uwielbiali go za to, że świetnie gasił pragnienie. Później napój ten rozpowszechnił się także wśród szlachty, która używała go m.in. jako skuteczne remedium na dolegliwości żołądkowe po uczcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kwas - właściwości

Dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego kwas przywraca naturalną florę bakteryjną jelit. Wspomaga więc leczenie wszelkich dolegliwości jelitowych i trawiennych. Kwas zawiera także dużą dawkę witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także selenu i cynku. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, a także przyspiesza przemianę materii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 500 g chleba razowego
  • 4 l wody
  • 250 g cukru
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • kilka plasterków cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy na kawałki i czekamy aż uschnie, albo suszymy go w piekarniku. Przekładamy do dużego słoja.
  2. Zagotowujemy 4 litry wody i zalewamy nią chleb.
  3. Kiedy woda już ostygnie, przygotowujemy rozczyn z drożdży i 50 ml wody. Wlewamy go do słoja, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
  4. Przecedzamy kwas, do płynu dodajemy cukier i wlewamy do szklanych butelek.
  5. Do każdej butelki dodajemy plasterek cytryny i kilka rodzynek.
  6. Butelki należy odstawić na 3 dni. Po tym czasie kwas jest już gotowy.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany