Zdrowy napój gazowany – domowy kwas chlebowy
Kwas to doskonały zamiennik niezdrowych, naszpikowanych cukrem i chemią popularnych napojów gazowanych. Ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Do tego działa prozdrowotnie, a także doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Wypróbuj przepis na domowy kwas chlebowy.
Kwas chlebowy to fermentowany napój na bazie chleba razowego. W Polsce pito kwas już za czasów Władysława Jagiełły. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym. Początkowo kwas cieszył się popularnością wśród najniższych klas społecznych. Chłopi uwielbiali go za to, że świetnie gasił pragnienie. Później napój ten rozpowszechnił się także wśród szlachty, która używała go m.in. jako skuteczne remedium na dolegliwości żołądkowe po uczcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Kwas - właściwości
Dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego kwas przywraca naturalną florę bakteryjną jelit. Wspomaga więc leczenie wszelkich dolegliwości jelitowych i trawiennych. Kwas zawiera także dużą dawkę witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także selenu i cynku. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, a także przyspiesza przemianę materii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć
Przepis na kwas chlebowy
Składniki:
- 500 g chleba razowego
- 4 l wody
- 250 g cukru
- 7 g drożdży
- 2 łyżeczki rodzynek
- kilka plasterków cytryny
Sposób przygotowania:
- Chleb kroimy na kawałki i czekamy aż uschnie, albo suszymy go w piekarniku. Przekładamy do dużego słoja.
- Zagotowujemy 4 litry wody i zalewamy nią chleb.
- Kiedy woda już ostygnie, przygotowujemy rozczyn z drożdży i 50 ml wody. Wlewamy go do słoja, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
- Przecedzamy kwas, do płynu dodajemy cukier i wlewamy do szklanych butelek.
- Do każdej butelki dodajemy plasterek cytryny i kilka rodzynek.
- Butelki należy odstawić na 3 dni. Po tym czasie kwas jest już gotowy.