Dojrzałe banany świecą na niebiesko

Podczas badań mających na celu dokładne poznanie związków chemicznych odpowiedzialnych za żółty kolor bananów, naukowcy z University of Innsbruck (Austria) wraz z kolegami z Columbia University (USA) współpracujący z profesorem Bernhardem Krutlerem, odkryli przypadkowo tajemnicze świecenie bananów.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Fluorescencyjne świecenie bananów, to nie efekt uboczny napromieniowania spowodowanego wybuchem w Czarnobylu, czy awarii w innej elektrowni atomowej, to również nie jest wynik hodowli bananów na terenach składowiska radioaktywnych materiałów, lecz naturalna, dotąd zupełnie niezauważona przez naukowców, cecha bananów - donosi "Angewandte Chemie International Edition".

Podczas badań z użyciem wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej (HPLC), mających na celu dokładne poznanie związków chemicznych odpowiedzialnych za żółty kolor bananów, naukowcy z University of Innsbruck (Austria) wraz z kolegami z Columbia University (USA) współpracujący z profesorem Bernhardem Krutlerem, odkryli przypadkowo tajemnicze świecenie bananów.

Okazało się, iż wraz z dojrzewaniem bananów zwiększa się ich intensywność fluorescencji, czyli świecenia w niebieskim kolorze, widzianym, gdy owoce są oświetlone światłem ultrafioletowym (UV) o długości fali 366 nm. Tym samym, owoc idealnie nadający się do zjedzenia jest bardziej niebieski, niż ten, który jest jeszcze niedojrzały (obserwacje należy robić oświetlając owoce lampą UV).

Według naukowców, pojawienie się fluorescencji wynika z obecności związków chemicznych powstałych po rozpadzie chlorofilu - zielonego barwnika, współuczestniczącego w fotosyntezie, czyli tworzeniu cukrów prostych z dwutlenku węgla zawartego w atmosferze. Rozpad chlorofilu, i zanik zielonego koloru, na korzyść żółtego, związany jest z procesem dojrzewania owoców bananowca. Co zaskoczyło naukowców, to fakt, iż na dzień dzisiejszy nie znane są ludzkości inne owoce, które świeciłyby, podobnie jak banany w świetle UV.

Zastanawiający jest również powód fluorescencji bananów - gdyż, jak to w przyrodzie, zazwyczaj nic bezcelowo nie zachodzi. Profesor Bernhard Kraeutler nie jest w stanie obecnie dać zadowalającej odpowiedzi na pytanie po co banany świecą. Przypuszcza się, iż cecha ta może ułatwiać rozpoznanie dojrzałych owoców przez zwierzęta żywiące się bananami lub, że jest to swego rodzaju filtr słoneczny, który ma wydłużyć okres dojrzewania bananów. Nie jest jasne, czy właściwości te są powszechne dla określonych roślin, czy jest to tak zwany wybryk natury. Prace nad rozwiązaniem tajemnicy świecenia bananów trwają.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw