Frytki warzywne to alternatywa dla tych ziemniaczanych.
Czy frytki muszą być tłuste i niezdrowe? Niekoniecznie. Przede wszystkim przygotowanie ich w piekarniku ogranicza ilość wykorzystywania tłuszczu. Pieczone warzywa są alternatywą do tradycyjnych frytek i chipsów. Świetnie sprawdzą jako dodatek do obiadu, a także jako przekąska na wieczór. Frytki warzywne są bardzo zdrowe, bo marchewka czy burak mają więcej wartości odżywczych niż ziemniak. Dodatkowo możemy urozmaicić je o przyprawy i dodatki, które nadadzą im nowy smak.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Klasyczna marchewka
Umytą marchewkę należy obrać i pokroić w słupki. Wymieszać z oliwą, solą oraz imbirem. Tak przygotowaną przekąskę piecz przez 200 minut w 200 stopniach C. Aby pozbyć się nadmiaru oliwy, wyłóż frytki na papier ręcznikowy. Jako dodatek przygotuj sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Frytki z marchewki są słodkie, ale nie aż tak chrupiące jak tradycyjne z ziemniaka.
Panierowana cukinia
Aby przygotować frytki z cukinii, należy ją dokładnie umyć i pokroić w słupki. Warzywa doprawiamy solą oraz pieprzem. Cukinii nie obieramy, ale dodatkowo panierujemy w jajku i bułce tartej. Do roztrzepanego jajka możemy dodać czosnek, oregano i tymianek, aby wzbogacić smak. Frytki piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Korzeń pietruszki
Obrany i pokrojony w słupki korzeń pietruszki naszykuj w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia dołóż dwie obrane i przekrojone główki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Aby osłodzić smak pietruszki, przygotuj roztopione masło wymieszane z miodem. Polej po frytkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Do przekąski pasuje sos ailloli, przygotowany ze zmiksowanego majonezu, połówki czosnku oraz łyżki soku z cytryny.
Słodki ziemniak
Batat to słodka odmiana ziemniaka, która także nadaje się do upieczenia w piekarniku. Aby przełamać słodycz warzywa, można upiec go ze startym parmezanem. Pokrojone w słupki bataty delikatnie obtaczamy w oleju i ziołach prowansalskich, a następnie obficie obklejamy startym serem. Frytki układamy na blaszce tak, aby nie dotykały siebie. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
Buraczane chipsy
Do pieczenia w piekarniku nadają się także buraki, jednak tradycyjny kształt frytek warto zastąpić tutaj kształtem chipsów. Buraki pokrój w cienkie plasterki. Do smaku wystarczy skropić delikatnie oliwą i doprawić solą i czosnkiem. Aby zachowały płaski kształt, warto przykryć je papierem do pieczenia. Buraka należy piec 20 minut w 180 stopniach C.