Zastąpi połowę kuchennych gadżetów. Multicooker do nowoczesnej kuchni
Przygotowywanie obiadu dla całej rodziny bywa czasochłonne, a każdy sposób na skrócenie gotowania jest na wagę złota. Warto zainwestować w sprzęt, dzięki któremu ugotowanie pełnowartościowych posiłków nie będzie wymagać dużego nakładu pracy i mnóstwa czasu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Multicooker to doskonały sprzęt zarówno dla osób, które nie lubią lub nie umieją gotować, jak i dla tych, które żyją w ciągłym biegu i nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań. W takim przypadku nie musisz rezygnować ze zdrowego i pełnowartościowego obiadu. Multicooker przygotuje go za ciebie.
Dla dużych rodzin i singli
Garnek elektryczny to urządzenie pośrednie między tradycyjną kuchenką a piekarnikiem. Umożliwia przygotowanie najbardziej zaawansowanych potraw poddawanych rozmaitym rodzajom obróbki termicznej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jednego dnia przygotować na przykład gulasz, a drugiego uraczyć rodzinę porcją zdrowych warzyw ugotowanych na parze.
Urządzenie składa się z wytrzymałej misy, szczelnej pokrywki oraz kilku dostawek, które umożliwiają przygotowywanie potraw na rozmaite sposoby. Im jest ich więcej, tym bardziej wszechstronne jest urządzenie.
W garnku elektrycznym można przygotowywać w zasadzie wszystko. Sprawdzi się podczas smażenia mięsa i warzyw, a nawet pieczenia ciast. W multicookerze możesz więc smażyć, piec, grillować, dusić i gotować na parze. Nie potrzebujesz kilku urządzeń, które zajmują mnóstwo miejsca, ze wszystkim tym poradzi sobie jeden prosty sprzęt.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Przed wyborem urządzenia warto zwrócić uwagę na to, jaką mocą dysponuje. Im będzie wyższa, tym szybciej sprzęt będzie w stanie nagrzać się do odpowiedniej temperatury, a to z kolei skróci czas potrzebny na przygotowywanie posiłku. Najlepiej wybrać urządzenie o mocy nie mniejszej niż 600 W. W przeciwnym przypadku może się okazać, że urządzenie nie będzie w stanie odpowiednio podgrzać potrawy.
Zwróć uwagę na rodzaj materiału, z którego wykonano misę. Najlepiej będzie postawić na stal nierdzewną. Jest bardzo trwała i odporna na zarysowania. Dodatkowo zabezpiecza powierzchnię garnka przed korozją i nie wchłania intensywnych zapachów. Gładki materiał jest również łatwy w czyszczeniu i zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i zanieczyszczeń.
Istotnym parametrem, na który warto zwrócić uwagę, jest wielkość garnka. Optymalną objętością są 3–4 litry. Takie urządzenie będzie w stanie z jednej strony przygotować posiłek dla całej rodziny, a z drugiej doskonale sprawdzi się w mieszkaniu singla, któremu nie chce się włączać piekarnika do podgrzania jednej porcji obiadu. Wystarczy włożyć potrawę do naczynia, ustawić odpowiedni czas i wcisnąć przycisk. Nie musisz zaglądać do naczynia co kilka minut, by przemieszać danie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.