Zastąpi połowę kuchennych gadżetów. Multicooker do nowoczesnej kuchni

Przygotowywanie obiadu dla całej rodziny bywa czasochłonne, a każdy sposób na skrócenie gotowania jest na wagę złota. Warto zainwestować w sprzęt, dzięki któremu ugotowanie pełnowartościowych posiłków nie będzie wymagać dużego nakładu pracy i mnóstwa czasu.

Sprzęt dla każdej pani domu
Źródło zdjęć: © iStock.com

Multicooker to doskonały sprzęt zarówno dla osób, które nie lubią lub nie umieją gotować, jak i dla tych, które żyją w ciągłym biegu i nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań. W takim przypadku nie musisz rezygnować ze zdrowego i pełnowartościowego obiadu. Multicooker przygotuje go za ciebie.

Dla dużych rodzin i singli

Garnek elektryczny to urządzenie pośrednie między tradycyjną kuchenką a piekarnikiem. Umożliwia przygotowanie najbardziej zaawansowanych potraw poddawanych rozmaitym rodzajom obróbki termicznej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jednego dnia przygotować na przykład gulasz, a drugiego uraczyć rodzinę porcją zdrowych warzyw ugotowanych na parze.

Urządzenie składa się z wytrzymałej misy, szczelnej pokrywki oraz kilku dostawek, które umożliwiają przygotowywanie potraw na rozmaite sposoby. Im jest ich więcej, tym bardziej wszechstronne jest urządzenie.

Obraz
© Materiały prasowe | Philips

W garnku elektrycznym można przygotowywać w zasadzie wszystko. Sprawdzi się podczas smażenia mięsa i warzyw, a nawet pieczenia ciast. W multicookerze możesz więc smażyć, piec, grillować, dusić i gotować na parze. Nie potrzebujesz kilku urządzeń, które zajmują mnóstwo miejsca, ze wszystkim tym poradzi sobie jeden prosty sprzęt.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Przed wyborem urządzenia warto zwrócić uwagę na to, jaką mocą dysponuje. Im będzie wyższa, tym szybciej sprzęt będzie w stanie nagrzać się do odpowiedniej temperatury, a to z kolei skróci czas potrzebny na przygotowywanie posiłku. Najlepiej wybrać urządzenie o mocy nie mniejszej niż 600 W. W przeciwnym przypadku może się okazać, że urządzenie nie będzie w stanie odpowiednio podgrzać potrawy.

Zwróć uwagę na rodzaj materiału, z którego wykonano misę. Najlepiej będzie postawić na stal nierdzewną. Jest bardzo trwała i odporna na zarysowania. Dodatkowo zabezpiecza powierzchnię garnka przed korozją i nie wchłania intensywnych zapachów. Gładki materiał jest również łatwy w czyszczeniu i zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i zanieczyszczeń.

Istotnym parametrem, na który warto zwrócić uwagę, jest wielkość garnka. Optymalną objętością są 3–4 litry. Takie urządzenie będzie w stanie z jednej strony przygotować posiłek dla całej rodziny, a z drugiej doskonale sprawdzi się w mieszkaniu singla, któremu nie chce się włączać piekarnika do podgrzania jednej porcji obiadu. Wystarczy włożyć potrawę do naczynia, ustawić odpowiedni czas i wcisnąć przycisk. Nie musisz zaglądać do naczynia co kilka minut, by przemieszać danie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja