Trwa ładowanie...
herbata
MPM
Dzisiaj, 5 lutego 2025, 10:42

Zapobiega wzdęciom i upiększa. I nie jest to herbatka z mięty

Prozdrowotne napoje to propozycje, po które sięgnąć łatwo i po regularnym spożywaniu szybko można zaobserwować korzyści. Jednym z popularnych napojów, który pomaga walczyć z uczuciem ciężkości w żołądku, jest mięta, ale okazuje się, że inne zioło też skutecznie rozwiąże ten problem.

Ziołowe herbaty to naturalne remedium na wiele dolegliwościZiołowe herbaty to naturalne remedium na wiele dolegliwościŹródło: Adobe Stock
dbaquqk
dbaquqk

Herbata rozmarynowa, choć mało znana, zdobywa uznanie ekspertów za swoje liczne właściwości zdrowotne. Badania wskazują, że może łagodzić wzdęcia, zgagę, a także poprawiać pamięć i krążenie krwi dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i stymulującym, które wspierają funkcje poznawcze.

Rozmaryn lekarski to aromatyczna roślina pochodząca z wybrzeży Morza Śródziemnego, znana z licznych właściwości zdrowotnych. Zawiera związki biologicznie czynne, takie jak garbniki, flawonoidy i terpeny, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Rozmaryn działa bakteriobójczo, wspomaga trawienie i pracę wątroby, a także poprawia nastrój i pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Wartościowy rozmaryn

Rozmaryn jest coraz częściej postrzegany jako naturalny wybór dla poprawy zarówno fizycznego, jak i psychicznego samopoczucia. Herbata z tej rośliny jest bogata w składniki odżywcze i wykazuje:

  • Właściwości przeciwzapalne: Pomaga w redukcji stanów zapalnych.
  • Działanie antyoksydacyjne: Chroni komórki przed uszkodzeniami.
  • Właściwości antybakteryjne i antyseptyczne: Wspiera zdrowie skóry i układu pokarmowego.
dbaquqk

Rozmaryn jest wszechstronnym ziołem stosowanym w kuchni i medycynie. Jego intensywny zapach i smak sprawiają, że jest popularnym dodatkiem do potraw. Zawiera karnozol i kwas karnozolowy, które mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Regularne spożywanie rozmarynu wspiera układ pokarmowy, nerwowy i serce.

Jak czytam na łamach bristolpost.co.uk, badania z 2020 r. wykazały, że rozmaryn ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwdrobnoustrojowe, neuroprotekcyjne, a nawet przeciwnowotworowe. Dr Juan Quispe Rodríguez z Narodowego Uniwersytetu Huanta w Peru podkreśla, że rozmaryn od dawna jest stosowany jako diuretyk, środek przeciwzapalny, antyoksydant i przeciw wrzodom.

Zastosowanie rozmarynu w kuchni i medycynie

Bioaktywne związki rozmarynu, takie jak flawonoidy, terpeny i kwasy fenolowe, nadają mu właściwości antyoksydacyjne, co czyni go użytecznym zarówno w gastronomii, jak i medycynie. Można go stosować w żywności, napojach, a nawet maściach czy naparach wspomagających wzrost włosów, zdrowie skóry oraz redukcję stanów zapalnych związanych z artretyzmem czy reumatyzmem.

dbaquqk

Pomimo licznych korzyści zdrowotnych, rozmaryn należy stosować z umiarem. Może powodować reakcje alergiczne i niepożądane skutki uboczne. Kobiety w ciąży i osoby z chorobami przewlekłymi powinny zachować ostrożność. Rozmaryn można stosować jako przyprawę, herbatkę ziołową oraz olejek eteryczny.

Herbata rozmarynowa - na co pomaga

Herbata rozmarynowa pomaga również w redukcji problemów trawiennych, takich jak zgaga, wzdęcia, refluks, wiatry oraz poprawia ogólne trawienie. Jej właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze korzystnie wpływają na różne obszary ciała. Te efekty są również związane z poprawą przepływu krwi, co może pomóc w łagodzeniu bólu mięśniowo-szkieletowego.

dbaquqk

Jedno z badań wykazało, że picie herbaty rozmarynowej przez zaledwie dziesięć dni zwiększa poziom czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego (BDNF), kluczowego białka wspierającego wzrost i przeżycie komórek nerwowych. Wyższe poziomy BDNF są związane z lepszą pamięcią i zdolnościami uczenia się.

Jak zrobić herbatę rozmarynową? Igiełki z 2-3 gałązek świeżego, umytego dokładnie rozmarynu zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia. Przed podaniem możesz doprawić odrobiną miodu. Dla pogłębienia smaku i wzmocnienia działania antybakteryjnego, możesz zamarzać też z kawałkami korzenia imbiru.

dbaquqk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbaquqk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj