Makaronowa zapiekanka z warzywami
Lubicie makaronowe zapiekanki? Ten przepis świetnie sprawdzi się na kolację albo spotkanie z przyjaciółmi. Połączenie makaronu, warzyw i solidnej porcji sera posmakuje wszystkim.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Zapiekanki
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 500 g makaronu np. świderki, kolanka rurki
 - 3 strąki kolorowej papryki
 - 2 papryczki chili
 - 1 por
 - 1 cebula
 - 1 młoda cukinia
 - 1 bakłażan
 - 200 g pieczarek
 - 4 pomidory
 - 2 szklanki śmietany 12 proc.
 - 3 jajka
 - l00 g żółtego sera
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki masła
 - słodka i ostra papryka w proszku
 - zioła prowansalskie
 - gałka muszkatołowa
 - sól, pieprz
 - tłuszcz do formy
 
Przepis
- Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz. Pieczarki, por i chili pokrój w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. W garnku zagotuj posolony wrzątek. Wrzuć makaron. Ugotuj na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą.
 - Ser zetrzyj. Śmietanę wymieszaj z roztrzepanymi jajkami. Dodaj ser. Przypraw gałką muszkatołową. Warzywa i pieczarki smaż 5-6 minut na rozgrzanym oleju z masłem. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw roztartym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami, solą i pieprzem.
 - Formę posmaruj tłuszczem. Układaj na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewaj mieszanką śmietany, sera i jajek. Na wierzchu zapiekanki połóż pokrojone w plastry pomidory. Piecz około 30 min w temp. 180 st. C.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl