Zapiekanka "pokusa Janssona"
Janssons frestelse, czyli „pokusa Janssona” to tradycyjna szwedzka zapiekanka. Opisano ją po raz pierwszy w 1928 roku. Ponoć jej nazwa pochodzi od popularnego filmu o tym samym tytule. Zapiekanka pojawia się na szwedzkich stołach w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, ale także Świąt Wielkanocnych czy z okazji święta Midsommar. Często jest także serwowana jako późno wieczorny posiłek, podczas całonocnych imprez.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie korzennej)• 2 cebule• 8 ziemniaków• 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka)• zalewa z filetów z sardeli• 50 ml bułki tartej• 2 łyżki masła
Przepis
- Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
- Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski (jak na frytki). W natłuszczonej formie układaj na przemia warstwy ziemniaków, cebuli i sardeli (zaczynając od ziemniaków i na nich kończąc).
- Zalej śmietaną i zalewą z sardeli. Posyp zapiekankę bułką tartą i rozłóż na niej wiórki z masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 225 st. C przez ok. godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl