Trwa ładowanie...
d23uivl
d23uivl

Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami, marchewką i boczkiem

Przepis
4.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

d23uivl
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 300 g węgierek
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 200 g marchewki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Ziemniaki oraz cebule obieramy i ścieramy na tarce lub siekaczu do warzyw. Dodajemy jajka, majeranek, sól, pieprz, podgotowaną, przestudzoną marchewkę i mieszamy. Boczek kroimy w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypujemy naczynie żaroodporne, a pozostałą część dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy.

Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiekamy. Na boczek wykładamy masę ziemniaczaną i przykrywamy ją połówkami śliwek (wcześniej myjemy je, usuwamy pestki, przecinamy na pół). Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C, podajemy na ciepło.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami, marchewką i boczkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d23uivl

Podziel się opinią

Share
d23uivl
d23uivl

d23uivl
d23uivl
d23uivl