Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami, marchewką i boczkiem
Nadchodzą jesienne chłody. Ziemniaki są jednym z tym cudownych warzyw, z których możemy w prosty sposób wyczarować smakowite dania, które wspaniale rozgrzewają i sycą. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i śliwkami to przepyszna propozycja na jesienny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 300 g węgierek
- 250 g wędzonego boczku
- 2 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 200 g marchewki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- Ziemniaki oraz cebule obieramy i ścieramy na tarce lub siekaczu do warzyw.
- Dodajemy jajka, majeranek, sól, pieprz, podgotowaną, przestudzoną marchewkę i mieszamy.
- Boczek kroimy w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypujemy naczynie żaroodporne, a pozostałą część dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy.
- Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiekamy.
- Na boczek wykładamy masę ziemniaczaną i przykrywamy ją połówkami śliwek (wcześniej myjemy je, usuwamy pestki, przecinamy na pół).
- Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C, podajemy na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze