Trwa ładowanie...
d3ar3l2
oprac. Katarzyna Gileta

Zapiekanka z wołowiną. Sycący obiad na jesienny dzień

Przepis

Kto wie, z czego naprawdę zrobiona jest ta zapiekanka, specjalność kulinarna naszego ulubionego półolbrzyma? Krowy przecież nie mają szponów! Poniższy przepis pomijający szpony) pozwoli przygotować danie pełne pysznego, soczystego mięsa, idealnie nadające się na sycący lunch w chłodny jesienny dzień.

d3ar3l2
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: Copyright (c) 2017 istetiana/Shutterstock. No use without permission.
Składniki
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1½ szklanki zielonego groszku, lekko obgotowanego i odsączonego
  • 2–3 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • garść świeżych liści kolendry
  • 4½–5 szklanek tłuczonych ziemniaków
  • suszona natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Na kuchence rozgrzej na średnim ogniu żeliwną patelnię.
  • Na gorącą patelnię wyłóż mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje.
  • Odsącz tłuszcz z wołowiny i odłóż mięso z powrotem na patelnię.
  • Dorzuć groszek, marchewkę, cebulę i przyprawy, dobrze wymieszaj.
  • Posyp całość kolendrą.
  • Na wierzchu ułóż warstwę tłuczonych ziemniaków, tak żeby całkowicie przykryły warzywa i mięso, i dociśnij ją. Posyp suszoną natką pietruszki.
  • Pokrop zapiekankę oliwą z oliwek i rozprowadź ją dokładnie po ziemniakach pędzelkiem do smarowania.
  • Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 40–45 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się zrumienią.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2–3bminuty przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Zapiekanka z wołowiną. Sycący obiad na jesienny dzień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2