Zapiekanka z wołowiną. Sycący obiad na jesienny dzień
Kto wie, z czego naprawdę zrobiona jest ta zapiekanka, specjalność kulinarna naszego ulubionego półolbrzyma? Krowy przecież nie mają szponów! Poniższy przepis pomijający szpony) pozwoli przygotować danie pełne pysznego, soczystego mięsa, idealnie nadające się na sycący lunch w chłodny jesienny dzień.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 450 g mielonej wołowiny
- 1½ szklanki zielonego groszku, lekko obgotowanego i odsączonego
- 2–3 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
- garść świeżych liści kolendry
- 4½–5 szklanek tłuczonych ziemniaków
- suszona natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Na kuchence rozgrzej na średnim ogniu żeliwną patelnię.
- Na gorącą patelnię wyłóż mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje.
- Odsącz tłuszcz z wołowiny i odłóż mięso z powrotem na patelnię.
- Dorzuć groszek, marchewkę, cebulę i przyprawy, dobrze wymieszaj.
- Posyp całość kolendrą.
- Na wierzchu ułóż warstwę tłuczonych ziemniaków, tak żeby całkowicie przykryły warzywa i mięso, i dociśnij ją. Posyp suszoną natką pietruszki.
- Pokrop zapiekankę oliwą z oliwek i rozprowadź ją dokładnie po ziemniakach pędzelkiem do smarowania.
- Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 40–45 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się zrumienią.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2–3bminuty przed podaniem.
Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze