Zapiekanka z wołowiną. Sycący obiad na jesienny dzień

Kto wie, z czego naprawdę zrobiona jest ta zapiekanka, specjalność kulinarna naszego ulubionego półolbrzyma? Krowy przecież nie mają szponów! Poniższy przepis pomijający szpony) pozwoli przygotować danie pełne pysznego, soczystego mięsa, idealnie nadające się na sycący lunch w chłodny jesienny dzień.

Zapiekanka z wołowiną, bez szponówZapiekanka z wołowiną, bez szponów
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1½ szklanki zielonego groszku, lekko obgotowanego i odsączonego
  • 2–3 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • garść świeżych liści kolendry
  • 4½–5 szklanek tłuczonych ziemniaków
  • suszona natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Na kuchence rozgrzej na średnim ogniu żeliwną patelnię.
  • Na gorącą patelnię wyłóż mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje.
  • Odsącz tłuszcz z wołowiny i odłóż mięso z powrotem na patelnię.
  • Dorzuć groszek, marchewkę, cebulę i przyprawy, dobrze wymieszaj.
  • Posyp całość kolendrą.
  • Na wierzchu ułóż warstwę tłuczonych ziemniaków, tak żeby całkowicie przykryły warzywa i mięso, i dociśnij ją. Posyp suszoną natką pietruszki.
  • Pokrop zapiekankę oliwą z oliwek i rozprowadź ją dokładnie po ziemniakach pędzelkiem do smarowania.
  • Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 40–45 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się zrumienią.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2–3bminuty przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad