Zapiekanka z wołowiną. Sycący obiad na jesienny dzień

Kto wie, z czego naprawdę zrobiona jest ta zapiekanka, specjalność kulinarna naszego ulubionego półolbrzyma? Krowy przecież nie mają szponów! Poniższy przepis pomijający szpony) pozwoli przygotować danie pełne pysznego, soczystego mięsa, idealnie nadające się na sycący lunch w chłodny jesienny dzień.

Zapiekanka z wołowiną, bez szponówZapiekanka z wołowiną, bez szponów
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1½ szklanki zielonego groszku, lekko obgotowanego i odsączonego
  • 2–3 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • garść świeżych liści kolendry
  • 4½–5 szklanek tłuczonych ziemniaków
  • suszona natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Na kuchence rozgrzej na średnim ogniu żeliwną patelnię.
  • Na gorącą patelnię wyłóż mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje.
  • Odsącz tłuszcz z wołowiny i odłóż mięso z powrotem na patelnię.
  • Dorzuć groszek, marchewkę, cebulę i przyprawy, dobrze wymieszaj.
  • Posyp całość kolendrą.
  • Na wierzchu ułóż warstwę tłuczonych ziemniaków, tak żeby całkowicie przykryły warzywa i mięso, i dociśnij ją. Posyp suszoną natką pietruszki.
  • Pokrop zapiekankę oliwą z oliwek i rozprowadź ją dokładnie po ziemniakach pędzelkiem do smarowania.
  • Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 40–45 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się zrumienią.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2–3bminuty przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯