Genialne połączenie sera i makaronu. Prosty przepis na pyszną zapiekankę

Choć ta zapiekanka ma z tysiąc kalorii, warto raz na jakiś czas się na nią skusić. Przepyszne połączenie ciągnącego się sera i makaronu to doskonały pomysł na rodzinną kolację. Przepis jest szybki i banalnie prosty.

Genialne połączenie sera i makaronu. Prosty przepis na pyszną zapiekankęGenialne połączenie sera i makaronu. Prosty przepis na pyszną zapiekankę

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 350 g ricotty
  • 150 g startej mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek granulowany
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
  • masło lub oliwa do wysmarowania naczynia

Przepis

  • Makaron ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
  • Naczynie żaroodporne natłuść masłem lub oliwą.
  • w dużej misce wymieszaj ricottę z rozkłóconym jajkiem, dopraw masę pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem i papryką.
  • W naczyniu wyłóż połowę makaronu. Posyp bazylią. Na makaron wyłóż ricottę, posyp mozzarellą i parmezanem.
  • Następnie wyłóż drugą warstwę makaronu, bazylię i sery. Wyrównaj.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw