Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanki makaronowe są niezwykle uniwersalne. Można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie, wykorzystując produkty, które zalegają w lodówce. Przepis z bloga "Daylicooking".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g makaronu świderki
- 400 g dobrej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 200 g ulubionego żółtego sera
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 -2 łyżki oleju
- 1 puszka zielonego groszku
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Przepis
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do większej miski lub garnka. Kiełbasę pokroić w większą kostkę.
Przepis
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w średnią kostkę, a czosnek posiekać drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Puszkę z groszkiem otworzyć, groszek odcedzić na sicie.
Przepis
Kiełbasę podsmażyć lekko na patelni na średnim ogniu. Nie dodawać tłuszczu, a kiełbasa nabierze fajnego aromatu. Podczas smażenia mieszać często. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do ugotowanego makaronu
Przepis
Na patelnię, na której smażyła się kiełbasa, dodać olej, a następnie cebulę i czosnek. Mieszając zeszklić – nie smażyć. Do makaronu i kiełbasy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, odcedzony groszek i starty ser. Zostawić trochę sera do posypania przed zapieczeniem.
Przepis
Przygotować sos: w garnuszku na średnim ogniu stopić masło – powinno się dosłownie tylko stopić, nie może się przypiec. Do masła wsypać mąkę i mieszając zaparzyć ją. Mąka również nie może się przypiec. Wystarczy ok. 20 sekund. Garnek zdjąć z ognia.
Przepis
Do garnka wlać mleko i dokładnie połączyć z mąką i masłem – najwygodniej używając do tego celu trzepaczki rózgowej. Po wymieszaniu z powrotem postawić na ogniu i nadal ciągle mieszając zagotować. Gotować na minimalnym ogniu przez 20-30 sekund. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia.
Przepis
W kubeczku roztrzepać żółtka – również najwygodniej przy pomocy trzepaczki rózgowej. Wlać 1-2 łyżki gorącego sosu i szybko połączyć. Czynność powtórzyć, a następnie przelać zaparzone żółtka do sosu i wymieszać.
Przepis
Sos przelać do makaronu z resztą dodatków i wymieszać.
Przepis
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formę do zapiekania lub mniejsze, pojedyncze foremki, wysmarować masłem. Przełożyć zapiekankę do nich. Wierzch posypać reszta startego sera.
Przepis
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut. Czym dłużej będzie się zapiekać, tym bardziej przyrumieni się ser.