Trwa ładowanie...
d2pa62u
d2pa62u

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Przepis

Zapiekanki makaronowe są niezwykle uniwersalne. Można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie, wykorzystując produkty, które zalegają w lodówce. Przepis z bloga "Daylicooking".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Daylicooking
Składniki
  • 200 g makaronu świderki
  • 400 g dobrej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 200 g ulubionego żółtego sera
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 -2 łyżki oleju
  • 1 puszka zielonego groszku

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Przepis

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do większej miski lub garnka. Kiełbasę pokroić w większą kostkę.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w średnią kostkę, a czosnek posiekać drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Puszkę z groszkiem otworzyć, groszek odcedzić na sicie.

Kiełbasę podsmażyć lekko na patelni na średnim ogniu. Nie dodawać tłuszczu, a kiełbasa nabierze fajnego aromatu. Podczas smażenia mieszać często. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do ugotowanego makaronu

Na patelnię, na której smażyła się kiełbasa, dodać olej, a następnie cebulę i czosnek. Mieszając zeszklić – nie smażyć. Do makaronu i kiełbasy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, odcedzony groszek i starty ser. Zostawić trochę sera do posypania przed zapieczeniem.

Przygotować sos: w garnuszku na średnim ogniu stopić masło – powinno się dosłownie tylko stopić, nie może się przypiec. Do masła wsypać mąkę i mieszając zaparzyć ją. Mąka również nie może się przypiec. Wystarczy ok. 20 sekund. Garnek zdjąć z ognia.

Do garnka wlać mleko i dokładnie połączyć z mąką i masłem – najwygodniej używając do tego celu trzepaczki rózgowej. Po wymieszaniu z powrotem postawić na ogniu i nadal ciągle mieszając zagotować. Gotować na minimalnym ogniu przez 20-30 sekund. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia.

W kubeczku roztrzepać żółtka – również najwygodniej przy pomocy trzepaczki rózgowej. Wlać 1-2 łyżki gorącego sosu i szybko połączyć. Czynność powtórzyć, a następnie przelać zaparzone żółtka do sosu i wymieszać.

Sos przelać do makaronu z resztą dodatków i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formę do zapiekania lub mniejsze, pojedyncze foremki, wysmarować masłem. Przełożyć zapiekankę do nich. Wierzch posypać reszta startego sera.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut. Czym dłużej będzie się zapiekać, tym bardziej przyrumieni się ser.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
Więcej tematów
d2pa62u