Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanki makaronowe są niezwykle uniwersalne. Można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie, wykorzystując produkty, które zalegają w lodówce. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 200 g makaronu świderki
- 400 g dobrej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 200 g ulubionego żółtego sera
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 -2 łyżki oleju
- 1 puszka zielonego groszku
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do większej miski lub garnka. Kiełbasę pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w średnią kostkę, a czosnek posiekać drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Puszkę z groszkiem otworzyć, groszek odcedzić na sicie.
Kiełbasę podsmażyć lekko na patelni na średnim ogniu. Nie dodawać tłuszczu, a kiełbasa nabierze fajnego aromatu. Podczas smażenia mieszać często. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do ugotowanego makaronu
Na patelnię, na której smażyła się kiełbasa, dodać olej, a następnie cebulę i czosnek. Mieszając zeszklić – nie smażyć. Do makaronu i kiełbasy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, odcedzony groszek i starty ser. Zostawić trochę sera do posypania przed zapieczeniem.
Przygotować sos: w garnuszku na średnim ogniu stopić masło – powinno się dosłownie tylko stopić, nie może się przypiec. Do masła wsypać mąkę i mieszając zaparzyć ją. Mąka również nie może się przypiec. Wystarczy ok. 20 sekund. Garnek zdjąć z ognia.
Do garnka wlać mleko i dokładnie połączyć z mąką i masłem – najwygodniej używając do tego celu trzepaczki rózgowej. Po wymieszaniu z powrotem postawić na ogniu i nadal ciągle mieszając zagotować. Gotować na minimalnym ogniu przez 20-30 sekund. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia.
W kubeczku roztrzepać żółtka – również najwygodniej przy pomocy trzepaczki rózgowej. Wlać 1-2 łyżki gorącego sosu i szybko połączyć. Czynność powtórzyć, a następnie przelać zaparzone żółtka do sosu i wymieszać.
Sos przelać do makaronu z resztą dodatków i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formę do zapiekania lub mniejsze, pojedyncze foremki, wysmarować masłem. Przełożyć zapiekankę do nich. Wierzch posypać reszta startego sera.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut. Czym dłużej będzie się zapiekać, tym bardziej przyrumieni się ser.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze