Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanki makaronowe są niezwykle uniwersalne. Można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie, wykorzystując produkty, które zalegają w lodówce. Przepis z bloga "Daylicooking".

Zapiekanka makaronowa z kiełbasąZapiekanka makaronowa z kiełbasą
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 200 g makaronu świderki
  • 400 g dobrej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 200 g ulubionego żółtego sera
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 -2 łyżki oleju
  • 1 puszka zielonego groszku

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej

Przepis

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do większej miski lub garnka. Kiełbasę pokroić w większą kostkę.

Przepis

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w średnią kostkę, a czosnek posiekać drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Puszkę z groszkiem otworzyć, groszek odcedzić na sicie.

Przepis

Kiełbasę podsmażyć lekko na patelni na średnim ogniu. Nie dodawać tłuszczu, a kiełbasa nabierze fajnego aromatu. Podczas smażenia mieszać często. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do ugotowanego makaronu

Przepis

Na patelnię, na której smażyła się kiełbasa, dodać olej, a następnie cebulę i czosnek. Mieszając zeszklić – nie smażyć. Do makaronu i kiełbasy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, odcedzony groszek i starty ser. Zostawić trochę sera do posypania przed zapieczeniem.

Przepis

Przygotować sos: w garnuszku na średnim ogniu stopić masło – powinno się dosłownie tylko stopić, nie może się przypiec. Do masła wsypać mąkę i mieszając zaparzyć ją. Mąka również nie może się przypiec. Wystarczy ok. 20 sekund. Garnek zdjąć z ognia.

Przepis

Do garnka wlać mleko i dokładnie połączyć z mąką i masłem – najwygodniej używając do tego celu trzepaczki rózgowej. Po wymieszaniu z powrotem postawić na ogniu i nadal ciągle mieszając zagotować. Gotować na minimalnym ogniu przez 20-30 sekund. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia.

Przepis

W kubeczku roztrzepać żółtka – również najwygodniej przy pomocy trzepaczki rózgowej. Wlać 1-2 łyżki gorącego sosu i szybko połączyć. Czynność powtórzyć, a następnie przelać zaparzone żółtka do sosu i wymieszać.

Przepis

Sos przelać do makaronu z resztą dodatków i wymieszać.

Przepis

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formę do zapiekania lub mniejsze, pojedyncze foremki, wysmarować masłem. Przełożyć zapiekankę do nich. Wierzch posypać reszta startego sera.

Przepis

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut. Czym dłużej będzie się zapiekać, tym bardziej przyrumieni się ser.

Wybrane dla Ciebie

W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek