Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanki makaronowe są niezwykle uniwersalne. Można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie, wykorzystując produkty, które zalegają w lodówce. Przepis z bloga "Daylicooking".

Zapiekanka makaronowa z kiełbasąZapiekanka makaronowa z kiełbasą
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 200 g makaronu świderki
  • 400 g dobrej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 200 g ulubionego żółtego sera
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 -2 łyżki oleju
  • 1 puszka zielonego groszku

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej

Przepis

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do większej miski lub garnka. Kiełbasę pokroić w większą kostkę.

Przepis

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w średnią kostkę, a czosnek posiekać drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Puszkę z groszkiem otworzyć, groszek odcedzić na sicie.

Przepis

Kiełbasę podsmażyć lekko na patelni na średnim ogniu. Nie dodawać tłuszczu, a kiełbasa nabierze fajnego aromatu. Podczas smażenia mieszać często. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do ugotowanego makaronu

Przepis

Na patelnię, na której smażyła się kiełbasa, dodać olej, a następnie cebulę i czosnek. Mieszając zeszklić – nie smażyć. Do makaronu i kiełbasy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, odcedzony groszek i starty ser. Zostawić trochę sera do posypania przed zapieczeniem.

Przepis

Przygotować sos: w garnuszku na średnim ogniu stopić masło – powinno się dosłownie tylko stopić, nie może się przypiec. Do masła wsypać mąkę i mieszając zaparzyć ją. Mąka również nie może się przypiec. Wystarczy ok. 20 sekund. Garnek zdjąć z ognia.

Przepis

Do garnka wlać mleko i dokładnie połączyć z mąką i masłem – najwygodniej używając do tego celu trzepaczki rózgowej. Po wymieszaniu z powrotem postawić na ogniu i nadal ciągle mieszając zagotować. Gotować na minimalnym ogniu przez 20-30 sekund. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia.

Przepis

W kubeczku roztrzepać żółtka – również najwygodniej przy pomocy trzepaczki rózgowej. Wlać 1-2 łyżki gorącego sosu i szybko połączyć. Czynność powtórzyć, a następnie przelać zaparzone żółtka do sosu i wymieszać.

Przepis

Sos przelać do makaronu z resztą dodatków i wymieszać.

Przepis

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formę do zapiekania lub mniejsze, pojedyncze foremki, wysmarować masłem. Przełożyć zapiekankę do nich. Wierzch posypać reszta startego sera.

Przepis

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut. Czym dłużej będzie się zapiekać, tym bardziej przyrumieni się ser.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę