Zapiekanka gyros z makaronem

- Zapiekanka gyros to bardzo proste danie i bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie mięsa w nieco innym stylu. Bardzo smaczne, aromatyczne i sycące - poleca Alicja, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Zapiekanka gyros z makaronemZapiekanka gyros z makaronem
Alina Jasińska

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 200 g ugotowanego makaronu (krótkiego)
  • papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200g małych pomidorków, pokrojonych na połówki
  • 150 g żółtego tartego sera
  • 300 ml wody
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz
  • olej

Przepis

Mięso posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy partiami mięso, ma się tylko zarumienić. Odkładamy do miski.

Przepis

Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, następnie dokładamy pozostałe warzywa. Chwilę dusimy, dodajemy mięso, posypujemy łyżką mąki. Całość zalewamy wodą i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Przepis

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, warstwę sosu i 2/3 sera, tak na zmianę. Posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy w 180 stopni przez 20 minut. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się