Zapiekane naleśniki z pieczarkami
Naleśniki smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Nie masz pomysłu na szybki obiad lub kolację? Podaj naleśniki z pieczarkowym farszem, zapieczone pod pierzynką z żółtego sera.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto naleśnikowe:
Nadzienie:
- 70 dag pieczarek
- 30 dag cebuli
- 20 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- ketchup
Przepis
- Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę.
- Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 6-7 dużych naleśników.
- Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na upieczone naleśniki wyłożyć część farszu, posypać startym serem i zawinąć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi.
- Podawać na ciepło polane ketchupem.
- Składniki wystarczą na 2 porcje.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl