Zapiekana ryba po podhalańsku

Jak mawiają najstarsi górale, przygotowana w ten sposób ryba, stanie się przebojem twojego świątecznego menu. Wypróbuj ten przepis, a rodzina zgotuje ci owację na stojąco.

Zapiekana ryba po podhalańskuZapiekana ryba po podhalańsku

Składniki

  • 600 g filetów z białej ryby, np. dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 duże ziemniaki
  • 50 g suszonej śliwki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml soku pomidorowego
  • sól ziołowa, tymianek i pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 cebule

Przepis

Obrane ze skóry filety pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw do smaku solą, tymiankiem i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Przepis

Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W tym czasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.

Przepis

Obierz, umyj i pokrój warzywa - marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.

Przepis

W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę. Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym i przypraw czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.

Przepis

Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie