Zalety jedzenia czekolady. Nie rezygnuj się niej latem
Czekolada jest nie tylko smaczne, ale i pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Liczne badania udowodniły, że smakołyk ten spożywany w umiarkowanych ilościach, przy zachowaniu zdrowego stylu życia, ma nieocenione korzyści. Prezentujemy kilka zalet płynących z jedzenia czekolady, a także podpowiedzi Maestro Czekolady Janusza Profusa, jak jeść czekoladę latem, aby smakowała najlepiej.
Pyszne paliwo dla mózgu
Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym
Niemieccy naukowcy udowodnili, że po 6 tygodniach spożywania czekolady badani byli o 15 proc. mniej narażeni na zaczerwienienie skóry po ekspozycji słonecznej, a po 12 tygodniach ich skóra była o 16 proc. gęstsza i o 42 proc. mniej łuszcząca się.
Zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Badacze z Uniwersytetu w Georgetown wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie do komórek nowotworowych raka piersi powoduje zatrzymanie procesu podziału tych komórek.
Produkt na krążenie
Czekolada wspomaga również układ krążenia. Wszystko za sprawą substancji, które się w niej znajdują. Epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie.
Działa odstresowująco
Za tę właściwość kochamy czekoladę najbardziej. Jak wykazały badania, osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.
A jak jeść czekoladę latem? Odpowiada Maestro Czekolady Janusz Profus.
- Lato to czas, w którym ze względu na wysokie temperatury spożycie tradycyjnej czekolady i wyrobów czekoladowych nieznacznie spada. Konsumenci poszukują jednak czekoladowego smaku w innych formach. Mowa tu o lodach w czekoladzie lub czekoladowych dodatkach do deserów na zimno. E.Wedel w tym sezonie wraz z marką Koral przygotował dla swoich konsumentów coś specjalnego z myślą o upałach – lody o smaku Tiramisu i Panna Cotta w wedlowskiej deserowej czekoladzie. Doskonałym pomysłem jest także samodzielne przygotowanie czekoladowej polewy z dowolnego rodzaju tabliczki, np. karmelowej, która doskonale komponuje się z lodami lub owocami. Możemy dodać ją także do uwielbianych latem gofrów i naleśników. Desery lodowe z polewami z wedlowskich czekolad dostępne są w specjalnym letnim menu w Pijalniach Czekolady E.Wedel. Znajdziemy w nim m.in. chłodzące koktajle o różnych smakach oraz czekoladowe desery
na zimno z dodatkiem sezonowych owoców, np. rabarbaru czy malin. Hitem oferty wakacyjnej jest orzeźwiający deser z białej czekolady z dodatkiem mięty i wiśni na winie. Latem świetnie smakuje czekolada w formie schłodzonego musu, który możemy przygotować z dodatkiem śmietany i mleka oraz podawać z sezonowymi owocami. Czekolada sprawdzi się też w formie posypki, posiekana lub starta i dodana do deseru.