Zalety jedzenia czekolady. Nie rezygnuj się niej latem

Czekolada jest nie tylko smaczne, ale i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Liczne badania udowodniły, że smakołyk ten spożywany w umiarkowanych ilościach, przy zachowaniu zdrowego stylu życia, ma nieocenione korzyści. Prezentujemy kilka zalet płynących z jedzenia czekolady, a także podpowiedzi Maestro Czekolady Janusza Profusa, jak jeść czekoladę latem, aby smakowała najlepiej.

Pyszne paliwo dla mózgu

Czekolada polecana jest zwłaszcza dla osób, które intensywnie pracują umysłowo lub przygotowują się do trudnego egzaminu. Produkt ten poprawia bowiem pracy mózgu. Dzieje się tak poprzez spożycie kakao bogatego w flawonole, które powoduje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny.

Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym

Niemieccy naukowcy udowodnili, że po 6 tygodniach spożywania czekolady badani byli o 15 proc. mniej narażeni na zaczerwienienie skóry po ekspozycji słonecznej, a po 12 tygodniach ich skóra była o 16 proc. gęstsza i o 42 proc. mniej łuszcząca się.

Zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Badacze z Uniwersytetu w Georgetown wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie do komórek nowotworowych raka piersi powoduje zatrzymanie procesu podziału tych komórek.

Produkt na krążenie

Czekolada wspomaga również układ krążenia. Wszystko za sprawą substancji, które się w niej znajdują. Epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie.

Działa odstresowująco

Za tę właściwość kochamy czekoladę najbardziej. Jak wykazały badania, osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.

A jak jeść czekoladę latem? Odpowiada Maestro Czekolady Janusz Profus.

- Lato to czas, w którym ze względu na wysokie temperatury spożycie tradycyjnej czekolady i wyrobów czekoladowych nieznacznie spada. Konsumenci poszukują jednak czekoladowego smaku w innych formach. Mowa tu o lodach w czekoladzie lub czekoladowych dodatkach do deserów na zimno. E.Wedel w tym sezonie wraz z marką Koral przygotował dla swoich konsumentów coś specjalnego z myślą o upałach – lody o smaku Tiramisu i Panna Cotta w wedlowskiej deserowej czekoladzie. Doskonałym pomysłem jest także samodzielne przygotowanie czekoladowej polewy z dowolnego rodzaju tabliczki, np. karmelowej, która doskonale komponuje się z lodami lub owocami. Możemy dodać ją także do uwielbianych latem gofrów i naleśników. Desery lodowe z polewami z wedlowskich czekolad dostępne są w specjalnym letnim menu w Pijalniach Czekolady E.Wedel. Znajdziemy w nim m.in. chłodzące koktajle o różnych smakach oraz czekoladowe desery
na zimno z dodatkiem sezonowych owoców, np. rabarbaru czy malin. Hitem oferty wakacyjnej jest orzeźwiający deser z białej czekolady z dodatkiem mięty i wiśni na winie. Latem świetnie smakuje czekolada w formie schłodzonego musu, który możemy przygotować z dodatkiem śmietany i mleka oraz podawać z sezonowymi owocami. Czekolada sprawdzi się też w formie posypki, posiekana lub starta i dodana do deseru.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce