Zalety jedzenia czekolady. Nie rezygnuj się niej latem

Czekolada jest nie tylko smaczne, ale i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Liczne badania udowodniły, że smakołyk ten spożywany w umiarkowanych ilościach, przy zachowaniu zdrowego stylu życia, ma nieocenione korzyści. Prezentujemy kilka zalet płynących z jedzenia czekolady, a także podpowiedzi Maestro Czekolady Janusza Profusa, jak jeść czekoladę latem, aby smakowała najlepiej.

Pyszne paliwo dla mózgu

Czekolada polecana jest zwłaszcza dla osób, które intensywnie pracują umysłowo lub przygotowują się do trudnego egzaminu. Produkt ten poprawia bowiem pracy mózgu. Dzieje się tak poprzez spożycie kakao bogatego w flawonole, które powoduje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny.

Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym

Niemieccy naukowcy udowodnili, że po 6 tygodniach spożywania czekolady badani byli o 15 proc. mniej narażeni na zaczerwienienie skóry po ekspozycji słonecznej, a po 12 tygodniach ich skóra była o 16 proc. gęstsza i o 42 proc. mniej łuszcząca się.

Zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Badacze z Uniwersytetu w Georgetown wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie do komórek nowotworowych raka piersi powoduje zatrzymanie procesu podziału tych komórek.

Produkt na krążenie

Czekolada wspomaga również układ krążenia. Wszystko za sprawą substancji, które się w niej znajdują. Epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie.

Działa odstresowująco

Za tę właściwość kochamy czekoladę najbardziej. Jak wykazały badania, osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.

A jak jeść czekoladę latem? Odpowiada Maestro Czekolady Janusz Profus.

- Lato to czas, w którym ze względu na wysokie temperatury spożycie tradycyjnej czekolady i wyrobów czekoladowych nieznacznie spada. Konsumenci poszukują jednak czekoladowego smaku w innych formach. Mowa tu o lodach w czekoladzie lub czekoladowych dodatkach do deserów na zimno. E.Wedel w tym sezonie wraz z marką Koral przygotował dla swoich konsumentów coś specjalnego z myślą o upałach – lody o smaku Tiramisu i Panna Cotta w wedlowskiej deserowej czekoladzie. Doskonałym pomysłem jest także samodzielne przygotowanie czekoladowej polewy z dowolnego rodzaju tabliczki, np. karmelowej, która doskonale komponuje się z lodami lub owocami. Możemy dodać ją także do uwielbianych latem gofrów i naleśników. Desery lodowe z polewami z wedlowskich czekolad dostępne są w specjalnym letnim menu w Pijalniach Czekolady E.Wedel. Znajdziemy w nim m.in. chłodzące koktajle o różnych smakach oraz czekoladowe desery
na zimno z dodatkiem sezonowych owoców, np. rabarbaru czy malin. Hitem oferty wakacyjnej jest orzeźwiający deser z białej czekolady z dodatkiem mięty i wiśni na winie. Latem świetnie smakuje czekolada w formie schłodzonego musu, który możemy przygotować z dodatkiem śmietany i mleka oraz podawać z sezonowymi owocami. Czekolada sprawdzi się też w formie posypki, posiekana lub starta i dodana do deseru.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane