Zakręcone ziemniaki z sosem czosnkowym

Zakręcone ziemniaczki możemy najczęściej znaleźć na festynach i festiwalach. jednak tę chrupiącą przekąskę bez trudu przygotujemy w domu. Zobaczcie, jakie to proste.

Zakręcone ziemniaki z sosem czosnkowymZakręcone ziemniaki z sosem czosnkowym

Składniki

  • 4-6 małych, podłużnych młodych ziemniaków
  • 4-6 patyczków do szaszłyków
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • oliwa do smarowania
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przepis

To pyszna alternatywa podania ziemniaczków zamiast klasycznych frytek lub łódek. Ziemniaki dokładnie myjemy, nabijamy na patyczki i kroimy kątem przez całą długość ziemniaka, jednocześnie kręcąc patyczkiem i pamiętając, aby nie nacinać za głęboko.

Przepis

Tak przygotowane wkładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 4-5 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy patyczki z ziemniakami. Całość skrapiamy oliwą lub smarujemy pędzlem kuchennym. Doprawiamy solą, czosnkiem, papryką i pieprzem.

Przepis

Pieczemy 40 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni.

Przepis

W tym czasie przygotowujemy sos - rozgniatamy czosnek i mieszamy z jogurtem, następnie mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami. Schładzamy kwadrans w lodówce.

Przepis

Podpieczone ziemniaczki podajemy z sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato