Zakaz palenia w restauracjach

Od Nowego Roku w Austrii obowiązuje zakaz palenia w lokalach gastronomicznych, przewidujący jednak pewne wyjątki.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Od Nowego Roku w Austrii obowiązuje zakaz palenia w lokalach gastronomicznych, przewidujący jednak pewne wyjątki.

Przyjęte przez Austriaków rozwiązanie zakłada oddzielanie palących od niepalących. W wystarczająco dużych lokalach muszą to być oddzielne pomieszczenia, przy czym co najmniej 50 proc. powierzchni lokalu ma być przeznaczone dla niepalących.

W małych lokalach bądź tam, gdzie ze względów technicznych nie da się wprowadzić fizycznego rozdziału, właściciele muszą zdecydować, czy będą świadczyć usługi palaczom, czy niepalącym.

Za złamanie zakazu palenia właścicielom lokali gastronomicznych grozi grzywna do 2 tysięcy euro, a w razie recydywy nawet do 10 tysięcy euro. Gość, który złamie zakaz, naraża się na grzywnę wysokości 100 euro, a jeśli zrobi to po raz kolejny, zapłaci nawet 1000 euro.

Od 1 stycznia na drzwiach wejściowych do każdego austriackiego lokalu gastronomicznego musi być umieszczona graficzna informacja o tym, czy palenie jest tam dozwolone (zielony czworokąt z papierosem), czy zabronione (znak zakazu z przekreślonym papierosem). Tam, gdzie są oddzielne sale dla palaczy i niepalących, na drzwiach wejściowych muszą być umieszczone oba te znaki, a każda z sal też ma być odpowiednio oznakowana.

(PAP)

fot. phototram/CC

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja