WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zagrożenie na Pomorzu. Sanepid skontrolował budki z lodami

Większość Polaków nie wyobraża sobie wakacji bez lodów. Zwłaszcza w nadmorskich miejscowościach. Teraz sanepid skontrolował szczecińską tzw. małą gastronomię. Wyniki nie są zadowalające.

Nadmorska budka z lodami
Źródło zdjęć: © PAP
Dominika Czerniszewska

Kontrola sanepidu

Od początku sezonu letniego Inspektorzy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie skontrowali108 lokalnych lodziarni. Sprawdzili 215 próbek lodów. Okazało się, że nie mają powodów do dumy.

W 13 z nich odnotowano nieprawidłowości w postaci braku higieny, brudnego sprzętu czy przeterminowanej żywności. - Jeżeli te lody będą faktycznie "brudne" może dojść do tego, że sanepid nakaże wstrzymanie działalności, czyli produkcji lodów –tłumaczy Anna Omelańska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kamieniu Pomorskim.

Natomiast Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie w rozmowie z TVP 3 powiedziała, że w 55 przypadkach próbki zostały zakwestionowane ze względu na obecność bakterii. - Te bakterie świadczą o tym, że system czyszczenia i zasad higieny sanitarnych nie do końca jest przestrzegany w danym obiekcie.

Według kontroli sanepidu, co czwarty szczeciński lokal ma problem. Dlatego następnym razem jak zabierzecie dzieci na lody w nadmorskiej budce zwrócicie uwagę na higienę - zwłaszcza ne te gdzie sprzedawane są z automatu.

Źródło: "Fakt", TVP3 Szczecin

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki