Zagrożenie na Pomorzu. Sanepid skontrolował budki z lodami
Większość Polaków nie wyobraża sobie wakacji bez lodów. Zwłaszcza w nadmorskich miejscowościach. Teraz sanepid skontrolował szczecińską tzw. małą gastronomię. Wyniki nie są zadowalające.
Kontrola sanepidu
Od początku sezonu letniego Inspektorzy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie skontrowali108 lokalnych lodziarni. Sprawdzili 215 próbek lodów. Okazało się, że nie mają powodów do dumy.
W 13 z nich odnotowano nieprawidłowości w postaci braku higieny, brudnego sprzętu czy przeterminowanej żywności. - Jeżeli te lody będą faktycznie "brudne" może dojść do tego, że sanepid nakaże wstrzymanie działalności, czyli produkcji lodów –tłumaczy Anna Omelańska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kamieniu Pomorskim.
Natomiast Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie w rozmowie z TVP 3 powiedziała, że w 55 przypadkach próbki zostały zakwestionowane ze względu na obecność bakterii. - Te bakterie świadczą o tym, że system czyszczenia i zasad higieny sanitarnych nie do końca jest przestrzegany w danym obiekcie.
Zobacz także: Lody o smaku czosnkowym
Według kontroli sanepidu, co czwarty szczeciński lokal ma problem. Dlatego następnym razem jak zabierzecie dzieci na lody w nadmorskiej budce zwrócicie uwagę na higienę - zwłaszcza ne te gdzie sprzedawane są z automatu.
Źródło: "Fakt", TVP3 Szczecin
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl