WAŻNE
TERAZ

O krok od sensacji! Wielkie męczarnie Sabalenki w Wimbledonie

Zagłębiamy się w kuchnię Zagłębia. Czego o niej nie wiemy?

Nieczęsto mówi się o kuchni Zagłębia, a szkoda, bo jest bardzo ciekawa. Obecnie zróżnicowana, ewoluowała na przestrzeni wieków. Możemy w niej znaleźć zarówno potrawy, które są bardzo stare, a także ich "unowocześnione" wersje. Opowiem wam o niej kilka słów i przytoczę kilka przepisów.

Zagłębiamy się w kuchnię Zagłębia. Czego o niej nie wiemy?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Jeśli chodzi o zagłębiowską wieś w XIX stuleciu, to gospodarczo była ona samowystarczalna. Ludzie żywili się tym, co wyhodowali na własnym polu albo uzbierali w lesie. Bazowano więc przede wszystkim na: jajkach, pokarmach roślinnych, mlecznych, mięsach, a także grzybach czy jagodach. Jeszcze w ubiegłym wieku najczęstszym sposobem przygotowywania posiłków było... po prostu gotowanie! Do tworzenia dań używano, wciąż z resztą tak się robi, mąki razowej i pszennej, a także kaszy jęczmiennej czy jaglanej.

Aromatyczny sos grzybowy, serwowany z kluskami albo kaszą jęczmienną cieszył się największą popularnością w sezonie jesiennym. Można było wówczas udać się do lasu i nazbierać kosz pełen grzybów.

W tym rejonie zwykło się jadać trzy posiłki. Typowe śniadanie, obiad oraz kolację. Żur z ziemniakami był - ale tak naprawdę wciąż jest - bardzo popularny. Podobnie, jeśli chodzi o ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Świeże, młode ziemniaki z dodatkiem koperku, a w dodatku samodzielnie wyhodowane, smakują naprawdę doskonale! Typową potrawą były "prażonki", czyli danie składające się z ziemniaków, kapusty, cebuli, boczku, kiełbasy i słoniny. Wszystkie, pokrojone składniki umieszcza się w jednym, dużym garnku i przygotowuje na przykład na ognisku. W zależności od regionu potrawę tę określa się też: duszonkami, pieczonkami albo duszakami. Osobiście bardzo ją lubię i zdarza się, że przygotowujemy ją wspólnie z moimi bliskimi i zajadamy się nią prosto z dużego garnka.

Zobacz też: Kujawskie ruchańce

Z czasem kuchnia Zagłębia zaczęła stawać się bardziej nowoczesna. Da się odczuć wpływy zachodnie, a w sklepach spożywczych znajdziemy bardzo dużo zagranicznych, egzotycznych produktów. Podobnie jak w każdym innym regionie Polski, tak i tutaj można znaleźć międzynarodowe restauracje. Często też jednak wraca się do starych i sprawdzonych przepisów oraz dawnych sposobów obróbki kulinarnej. Klasyczny żur to prawdziwa duma Zagłębia!

Podobnie jak w innych regionach naszego kraju, tak i tutaj często przygotowywano zapasy na zimę, pasteryzując produkty spożywcze. Robiono kompoty i powidła z owoców, kiszono natomiast kapustę czy buraczki. Mieszkańcy Zagłębia, ale nie tylko, wracają do tych praktyk po to, by zimą cieszyć się smakiem samodzielnie zrobionych przetworów. Nie można też zapominać o tym, że wszystkie kiszonki nie tylko doskonale smakują, ale są też bogate w składniki odżywcze, które wzmagają naszą odporność.

Chcecie spróbować swoich sił, jeśli chodzi o przygotowanie potrawy rodem z Zagłębia? Poniżej znajdziecie przepis na typową zupę oraz proste w przyrządzeniu "kluski żelazne", które sprawdzą się jako dodatek do zupy, ale też sosu.

Juszka z Dąbrowy

Składniki:

  • 2 l wywaru na kościach
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
fot. Grzegorz Kozakiewicz
© iStock.com

Do podania:

  • skwarki
  • natka pietruszki

Przygotowanie: do ciepłego wywaru wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz lubczykiem. Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do garnka. Dodać opaloną cebulę i ugotować do miękkości, przy czym mniej więcej w połowie dorzucić jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać okraszone skwarkami. Udekorować posiekaną pietruszką.

Kluski:

  • 8 ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie: ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i przecisnąć przez praskę, resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i odcisnąć z płynu (nie wylewać, lecz odstawić). Kartofle wymieszać ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną oraz krochmal, który powinien zebrać się w odstawionej wodzie. Posolić i wyrobić. Ulepić kulki, każdą lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, przelać przez sito.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita