WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Zadbaj o zdrowy tłuszcz

Dobre tłuszcze - czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe są nam bardzo potrzebne.

Obraz

/ 9Czym są dobre tłuszcze?

Obraz
© Shutterstock.com

Przyzwyczailiśmy się sądzić, że tłuszczów w diecie należy unikać. Obwiniamy je o niekorzystny wpływ na naszą sylwetkę i zapychanie tętnic blaszką miażdżycową. To prawda. Ale tylko częściowo. Unikać powinniśmy tylko tzw. złych tłuszczy, które podnoszą poziom cholesterolu. Dobre tłuszcze - czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe są nam bardzo potrzebne. W przeciwieństwie do tych "złych" obniżają one poziom cholesterolu i biorą udział w ważnych szlakach metabolicznych. Jednocześnie mają dobry wpływ na pracę i regenerację mózgu i układu nerwowego.

/ 9Włącz je do jadłospisu

Obraz

Gdzie znajdziemy te wartościowe składniki? Zapytaliśmy o to Martę Kornacką, dietetyka z poradni dietetycznej Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. Nasza ekspertka przygotowała listę produktów, które ze względu na obecność dobrych tłuszczów, powinny regularnie gościć na naszych stołach.

/ 9Oliwa z oliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Stanowi cenne źródło głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy i chorób sercowo - naczyniowych. Jednocześnie zwiększają stężenie tzw.dobrego cholesterolu HDL, a obniżają tzw. zły cholesterol LDL. Oliwa z oliwek zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - omega 6, które odpowiadają za gojenie się ran, regulują pracy nerek i zapobiegają zakażeniom. Przeciwutleniacze w oliwie spowalniają proces starzenia się i zmniejszają ryzyko nowotworów. Oliwa z oliwek jest polecana osobom z hiperlipidemią.

/ 9Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Bogate źródło kwasów omega 3 (trzy orzechy dostarczają zalecaną dobową dawkę tego kwasu) niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu kostnego. Wpływają na regulację pracy serca - zapobiegają arytmii. Poza wielonienasyconymi kwasami omega 3, orzechy włoskie dostarczają witaminy B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, jest niezbędna do syntezy przeciwciał, odrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca. Orzechy włoskie zawierają też wysokowartościowe białko oraz kwas foliowy - polecany zwłaszcza kobietom w ciąży.

/ 9Migdały

Obraz
© 123RF.COM

Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniające się do obniżenia tzw. złego cholesterolu LDL a podwyższenie dobrego HDL, dostarczając równocześnie tylko minimalną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie zaliczane są do "złego tłuszczu". Migdały obfitują w białko wysokowartościowe, zawiera witaminę B2, która bierze udział w regulacji układu nerwowego, odpornościowego oraz w procesie widzenia. Jej niedobór skutkuje światłowstrętem. Z kolei witamina E, której migdały także są źródłem, jako naturalny przeciwutleniacz spowalnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory. Migdały polecane są kobietom w ciąży na poranne nudności, wegetarianom ze względu na wysokowartościowe białko i osobom pracującym w stałym stresie.

/ 9Łosoś

Obraz
© 123RF.COM

Jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA (kwas eikozoheksaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy), które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL. Dlatego ta tłusta ryba zalecana jest pacjentom z chorobami serca. Ponadto łosoś zawiera witaminę D3 - niezbędną w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego. Równocześnie obniża ona ryzyko stanów depresyjnych - poprawia humor, ma właściwości immunomodulujące. Łosoś polecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży.

/ 9Śledzie

Obraz
© 123RF.COM

Zawierają kwasy omega - 3 i kwasy EPA, które wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienia krwi i zapobiegają tworzenie się zakrzepów. Obecny w śledziach potas reguluje z kolei pracę serca i wpływa na nawodnienie organizmu. Śledzie dostarczają też witaminę D3, odpowiedzialną za poprawę nastroju i prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu. Ze śledziami dostarczamy też do organizmu żelazo, cynk, miedź, jod, fosfor i selen oraz bardzo ważną dla wzroku witaminę A.

/ 9Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Stanowi źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu LDL i obniżających ryzyko zapadalności na nowotwory. Poza zdrowym tłuszczem, awokado zawiera także potas regulujący ciśnienie krwi, pracę serca oraz układ nerwowy. Kolejny cenny składnik awokado - witamina A jest niezbędna w prawidłowym widzeniu. Witaminy C i E mają z kolei właściwości antyoksydacyjne, które spowalniają proces starzenia się. Po awokado powinny sięgać przede wszystkim kobiety w ciąży, osoby z anemią oraz cierpiące na zaburzenia ze strony układu pokarmowego.

/ 9Siemię lniane

Obraz
© 123RF.COM

Jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu, zmniejszają ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i wzmacniają siłę skurczu mięśnia sercowego. Siemię lniane zmniejsza też ryzyko miażdżycy, a obecna w nim witamina E poprawia stan skóry i spowalnia proces starzenia się. Zjadanie siemienia lnianego wzmacnia i poprawia kondycję włosów. Napar z lnu zalecany jest osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie