Trwa ładowanie...
d2mwj75
08-10-2018 08:04

Zacznij miło poniedziałek. Słodkie ślimaczki z makiem

Przepis

Poniedziałkowe poranki nie muszą być takie złe. Słodkie bułeczki idealnie pasują do kawy. Będziecie mieli energię na cały dzień. Zjedzcie je w domu lub zabierzcie ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Ślimaczki z makiem pokochają również wasze dzieci.

d2mwj75
4.2
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 850 g masy makowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 70 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
Przepis

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać kilkoma łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie do oddzielnej miski przesiać mąkę, dodać sól i pozostałą część cukru. Wszystko wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, w które należy wlać odstawione drożdże. Całość zmiksować. Dodać rozpuszczone masło i jajka. Ciasto zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Później rozwałkować ciasto i posmarować je masą makową. Równomiernie rozsypać rodzynki. Zwinąć w roladę. Pokroić na 4 cm kawałki. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ślimaczki powinny być zarumienione.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zacznij miło poniedziałek. Słodkie ślimaczki z makiem
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

39
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mwj75
d2mwj75
d2mwj75
d2mwj75
Więcej tematów
d2mwj75