Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia

Hiszpański przepis na faszerowaną cukinię na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Pikantny smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z pieprzem cayenne, pomidorami i delikatnym smakiem cukinii. Całość dopełniają chrupiące okruszki chleba i roztopiony ser. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukiniaZachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia
Luiza Nowak

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 80 g pokruszonego pszennego chleba
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 100 g sera owczego (np. manchego)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis

Cukinię myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy pestki i miąższ znajdujący się w środku. Cebulę blanszujemy, po czym dodajemy do niej czosnek, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, przyprawy oraz zioła. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną papryczkę chilli i natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Przygotowane wcześniej połówki cukinii faszerujemy przygotowanym sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch sypiemy okruszki pieczywa i starty ser. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany