Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia

Hiszpański przepis na faszerowaną cukinię na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Pikantny smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z pieprzem cayenne, pomidorami i delikatnym smakiem cukinii. Całość dopełniają chrupiące okruszki chleba i roztopiony ser. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukiniaZachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia
Luiza Nowak

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 80 g pokruszonego pszennego chleba
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 100 g sera owczego (np. manchego)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis

Cukinię myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy pestki i miąższ znajdujący się w środku. Cebulę blanszujemy, po czym dodajemy do niej czosnek, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, przyprawy oraz zioła. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną papryczkę chilli i natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Przygotowane wcześniej połówki cukinii faszerujemy przygotowanym sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch sypiemy okruszki pieczywa i starty ser. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości