Zachwyci koneserów mięsa i warzyw. Hiszpańska faszerowana cukinia
Hiszpański przepis na faszerowaną cukinię na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Pikantny smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z pieprzem cayenne, pomidorami i delikatnym smakiem cukinii. Całość dopełniają chrupiące okruszki chleba i roztopiony ser. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia hiszpańska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 papryczka chilli
- 80 g pokruszonego pszennego chleba
- 100 g kiełbasy chorizo
- 100 g sera owczego (np. manchego)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki oregano
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Przepis
Cukinię myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy pestki i miąższ znajdujący się w środku. Cebulę blanszujemy, po czym dodajemy do niej czosnek, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, przyprawy oraz zioła. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną papryczkę chilli i natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Przygotowane wcześniej połówki cukinii faszerujemy przygotowanym sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch sypiemy okruszki pieczywa i starty ser. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.