Za chwilę zacznie się sezon. Poprawia pracę jelit i obniża zły cholesterol

Już teraz w warzywniakach można zobaczyć pierwszy wiosenny rabarbar. Rozkwit sezonu przypada na maj – wtedy możesz się spodziewać najniższych cen. Obecnie za kilogram zapłacisz nawet 15-20 złotych. Może warto, bo charakterystyczne łodygi skutecznie wzmacniają organizm i dbają o zdrowe jelita, a takie produkty są na wagę złota.

Nasze babcie często sięgały po rabarbar – nie tylko do deserówNasze babcie często sięgały po rabarbar – nie tylko do deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
2

Rabarbar to roślina wieloletnia, która nie wymaga specjalnych warunków do wzrostu. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, w glebie żyznej i dobrze przepuszczalnej. Przed posadzeniem warto wzbogacić ziemię kompostem. Rabarbar sadzi się wiosną lub jesienią, zachowując odstępy około 1 metra między roślinami, aby miały wystarczająco dużo miejsca do rozwoju. Regularne podlewanie i usuwanie chwastów są kluczowe do ich zdrowego wzrostu. Warto pamiętać, że rabarbar daje najlepsze plony po dwóch latach od posadzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar jest niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety odchudzającej. Zawarty w nim błonnik wspomaga trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Jak to się dzieję? Błonnik wiąże się w jelitach z kwasami żółciowymi, które następnie są wydalane z organizmu. Cholesterol jest zaangażowany w produkcję nowych kwasów żółciowych, co sprawia, że obniża się jego poziom we krwi.

Dodatkowo rabarbar jest pełen witamin A, C, E i K, które wzmacniają układ odpornościowy i dbają o zdrowie kości. Nie bez znaczenia dla organizmu jest również zawartość żelaza, potasu, magnezu i wapnia. Różowo-zielone łodyżki wykazują właściwości antyoksydacyjne, pomagając w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki obecności kwasu foliowego rabarbar jest polecany dla kobiet w ciąży.

Sprawdzi się na kompot, deser lub dodatek do obiadu

Niebagatelne łodygi są wszechstronnym składnikiem w kuchni. Ich kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Kto choć raz miał okazję posmakować kompotu z rabarbarem lub ciasta drożdżowego babci, ten wie, co mam na myśli.

Rabarbar doskonale sprawdza się do deserów, tart i babeczek, ale możesz go wykorzystać także w wytrawnych potrawach. Idealnie pasuje do mięs, zwłaszcza do drobiu i wieprzowiny, nadając im unikalnego smaku. Łodygi możesz także marynować lub piklować, tworząc ciekawe dodatki do sałatek i kanapek.

Przepis na rabarbar pod kruszonką

Rabarbar pod kruszonką to prosty i smaczny deser, który zadowoli każde podniebienie. Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru brązowego.

Wykonanie:

  1. Pokrój rabarbar na kawałki i wymieszaj z cukrem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. W osobnej misce rozgnieć z palcach mąkę, zimne masło i cukier brązowy, tworząc kruszonkę. Posyp nią rabarbar.
  3. Deser zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały