WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Z ziemniaka można zrobić wszystko

To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmienić ten zwyczaj i przygotować z ziemniaków bardziej wymyślne dania.

Z ziemniaka można zrobić wszystko
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
27

To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmienić ten zwyczaj i przygotować z ziemniaków bardziej wymyślne dania.
To nieprawda, że tuczą. Są bogate w potas i fosfor, mają też śladowe ilości wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fluoru, jodu i siarki. Do tego ziemniaki zawierają nie tylko witaminę C, ale także K, H, PP, B1, B2 i B6. Mają tylko odrobinę kalorii, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, oczyszczają organizm i sprzyjają prawidłowemu obiegowi wody w organizmie. A co najważniejsze, można z nich wyczarować pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Faszerowane cuda

Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Wystarczy włożyć je do osolonego wrzątku, gotować przez jakieś 5 minut i wydrążyć środek łyżeczką. Po tym zabiegu zostaje już tylko załadować warzywo przepysznym farszem.

Możemy go przygotować wykorzystując: 250 dag kiełbasy, 20 dag pieczarek, dużą cebulę, szklankę śmietany, łyżeczkę mąki, 15 dag startego sera oraz sól i pieprz (do smaku).
Sposób przygotowania takiego „wkładu" jest banalnie prosty. Wystarczy zmielić obraną ze skóry kiełbasę razem z podsmażoną wcześniej cebulą i pieczarkami. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Inny farsz przygotujemy z: 20 dag boczku, cebuli, 500 dag kiszonej kapusty, 4 jajek na twardo, łyżki masła, łyżki mąki, łyżki oleju, szklanki mleka, listka laurowego oraz soli i pieprzu (oczywiście do smaku).
Pokrojoną w kostkę cebulę razem z boczkiem podsmażamy na oleju i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż kapusta zmięknie. Dodajemy jajka - obrane i pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków, które układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez pół godziny w temperaturze ok. 180 st. C.

Polecamy również:

Na patelnię albo do piekarnika

Ciekawą propozycją kulinarną są kotlety ziemniaczane. Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 10 dag mąki, 4 łyżki bułki tartej, 8 łyżek oleju do smażenia oraz odrobinę soli i pieprzu.
Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je razem z cebulą, a następnie dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Całość wygniatamy i formujemy wałek, który dzielimy kawałki wielkości pięści. Uformowane z takich kawałków kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Ziemniaczane kotleciki wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

I na koniec coś zupełnie nieskomplikowanego, czyli zapiekanka z ziemniakami. Wystarczy nam: 1 kg ugotowanych ziemniaków, pęczek bazylii, 2 pomidory, 200 g sera mozarella, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka papryki konserwowej, 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz (do smaku rzecz jasna).
Zaczynamy od zmiksowania bazylii z czosnkiem i oliwą. Do tego dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Następnie bierzemy się za ziemniaki. Kroimy je na krążki i smarujemy naszą bazyliową masą. Układając w żaroodpornym naczyniu, przekładamy pomidorami, pociętym w plastry serem i papryką.

Oczywiście polecamy eksperymenty, a z pewnych i sprawdzonych dań: placki ziemniaczane z serem, babkę ziemniaczaną (pieczona masa z tarkowanych ziemniaków, cebuli i kiełbasy) i placek po węgiersku (placek ziemniaczany wypełniony mięsnym gulaszem).

qk

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne