Z ziemniaka można zrobić wszystko

To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmienić ten zwyczaj i przygotować z ziemniaków bardziej wymyślne dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmienić ten zwyczaj i przygotować z ziemniaków bardziej wymyślne dania.
To nieprawda, że tuczą. Są bogate w potas i fosfor, mają też śladowe ilości wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fluoru, jodu i siarki. Do tego ziemniaki zawierają nie tylko witaminę C, ale także K, H, PP, B1, B2 i B6. Mają tylko odrobinę kalorii, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, oczyszczają organizm i sprzyjają prawidłowemu obiegowi wody w organizmie. A co najważniejsze, można z nich wyczarować pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Faszerowane cuda

Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Wystarczy włożyć je do osolonego wrzątku, gotować przez jakieś 5 minut i wydrążyć środek łyżeczką. Po tym zabiegu zostaje już tylko załadować warzywo przepysznym farszem.

Możemy go przygotować wykorzystując: 250 dag kiełbasy, 20 dag pieczarek, dużą cebulę, szklankę śmietany, łyżeczkę mąki, 15 dag startego sera oraz sól i pieprz (do smaku).
Sposób przygotowania takiego „wkładu" jest banalnie prosty. Wystarczy zmielić obraną ze skóry kiełbasę razem z podsmażoną wcześniej cebulą i pieczarkami. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Inny farsz przygotujemy z: 20 dag boczku, cebuli, 500 dag kiszonej kapusty, 4 jajek na twardo, łyżki masła, łyżki mąki, łyżki oleju, szklanki mleka, listka laurowego oraz soli i pieprzu (oczywiście do smaku).
Pokrojoną w kostkę cebulę razem z boczkiem podsmażamy na oleju i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż kapusta zmięknie. Dodajemy jajka - obrane i pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków, które układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez pół godziny w temperaturze ok. 180 st. C.

Polecamy również:

Na patelnię albo do piekarnika

Ciekawą propozycją kulinarną są kotlety ziemniaczane. Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 10 dag mąki, 4 łyżki bułki tartej, 8 łyżek oleju do smażenia oraz odrobinę soli i pieprzu.
Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je razem z cebulą, a następnie dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Całość wygniatamy i formujemy wałek, który dzielimy kawałki wielkości pięści. Uformowane z takich kawałków kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Ziemniaczane kotleciki wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

I na koniec coś zupełnie nieskomplikowanego, czyli zapiekanka z ziemniakami. Wystarczy nam: 1 kg ugotowanych ziemniaków, pęczek bazylii, 2 pomidory, 200 g sera mozarella, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka papryki konserwowej, 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz (do smaku rzecz jasna).
Zaczynamy od zmiksowania bazylii z czosnkiem i oliwą. Do tego dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Następnie bierzemy się za ziemniaki. Kroimy je na krążki i smarujemy naszą bazyliową masą. Układając w żaroodpornym naczyniu, przekładamy pomidorami, pociętym w plastry serem i papryką.

Oczywiście polecamy eksperymenty, a z pewnych i sprawdzonych dań: placki ziemniaczane z serem, babkę ziemniaczaną (pieczona masa z tarkowanych ziemniaków, cebuli i kiełbasy) i placek po węgiersku (placek ziemniaczany wypełniony mięsnym gulaszem).

qk

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇