Trwa ładowanie...
07-10-2008 16:32

Z ziemniaka można zrobić wszystko

To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmienić ten zwyczaj i przygotować z ziemniaków bardziej wymyślne dania.

Z ziemniaka można zrobić wszystkoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d10q0sb
d10q0sb

To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmienić ten zwyczaj i przygotować z ziemniaków bardziej wymyślne dania.
To nieprawda, że tuczą. Są bogate w potas i fosfor, mają też śladowe ilości wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fluoru, jodu i siarki. Do tego ziemniaki zawierają nie tylko witaminę C, ale także K, H, PP, B1, B2 i B6. Mają tylko odrobinę kalorii, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, oczyszczają organizm i sprzyjają prawidłowemu obiegowi wody w organizmie. A co najważniejsze, można z nich wyczarować pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Faszerowane cuda

Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Wystarczy włożyć je do osolonego wrzątku, gotować przez jakieś 5 minut i wydrążyć środek łyżeczką. Po tym zabiegu zostaje już tylko załadować warzywo przepysznym farszem.

Możemy go przygotować wykorzystując: 250 dag kiełbasy, 20 dag pieczarek, dużą cebulę, szklankę śmietany, łyżeczkę mąki, 15 dag startego sera oraz sól i pieprz (do smaku).
Sposób przygotowania takiego „wkładu" jest banalnie prosty. Wystarczy zmielić obraną ze skóry kiełbasę razem z podsmażoną wcześniej cebulą i pieczarkami. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Inny farsz przygotujemy z: 20 dag boczku, cebuli, 500 dag kiszonej kapusty, 4 jajek na twardo, łyżki masła, łyżki mąki, łyżki oleju, szklanki mleka, listka laurowego oraz soli i pieprzu (oczywiście do smaku).
Pokrojoną w kostkę cebulę razem z boczkiem podsmażamy na oleju i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż kapusta zmięknie. Dodajemy jajka - obrane i pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków, które układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez pół godziny w temperaturze ok. 180 st. C.

d10q0sb

Polecamy również:

E, czyli co sztucznego jemy

Na patelnię albo do piekarnika

Ciekawą propozycją kulinarną są kotlety ziemniaczane. Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 10 dag mąki, 4 łyżki bułki tartej, 8 łyżek oleju do smażenia oraz odrobinę soli i pieprzu.
Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je razem z cebulą, a następnie dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Całość wygniatamy i formujemy wałek, który dzielimy kawałki wielkości pięści. Uformowane z takich kawałków kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Ziemniaczane kotleciki wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

d10q0sb

I na koniec coś zupełnie nieskomplikowanego, czyli zapiekanka z ziemniakami. Wystarczy nam: 1 kg ugotowanych ziemniaków, pęczek bazylii, 2 pomidory, 200 g sera mozarella, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka papryki konserwowej, 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz (do smaku rzecz jasna).
Zaczynamy od zmiksowania bazylii z czosnkiem i oliwą. Do tego dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Następnie bierzemy się za ziemniaki. Kroimy je na krążki i smarujemy naszą bazyliową masą. Układając w żaroodpornym naczyniu, przekładamy pomidorami, pociętym w plastry serem i papryką.

Oczywiście polecamy eksperymenty, a z pewnych i sprawdzonych dań: placki ziemniaczane z serem, babkę ziemniaczaną (pieczona masa z tarkowanych ziemniaków, cebuli i kiełbasy) i placek po węgiersku (placek ziemniaczany wypełniony mięsnym gulaszem).

qk

Polecamy również:

E, czyli co sztucznego jemy

d10q0sb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10q0sb
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj