Trwa ładowanie...

Wytrawne wypieki - rogaliki, bułeczki i inne ciastka

Wypieki nie muszą być słodkie. Jeśli nie przepadamy za cukrem, możemy upiec przeróżnego typu rogaliki, ciasteczka czy paszteciki z nadzieniem z warzyw lub z mięsa. To idealna przekąska na śniadanie, posiłek do pracy lub na imprezę. Wykorzystać możemy praktycznie wszystkie rodzaje ciast – od kruchego, poprzez drożdżowe, na francuskim kończąc. Wszystko zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i inwencji.

Wytrawne wypieki - rogaliki, bułeczki i inne ciastkaŹródło: Pixabay.com
d4c95lt
d4c95lt

Bułeczki z fasolą

Gotowane na parze bułki drożdżowe popularne są u nas przede wszystkim w Wielkopolsce. Nazywane pampuchami są dodatkiem do wielu dań, zamiast ziemniaków czy kaszy. W Chinach z kolei drożdżowe bułeczki z przeróżnymi nadzieniami stanowią codzienną przekąskę. I taką właśnie potrawę proponujemy. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki pszennej, łyżka świeżych drożdży, łyżka cukru, łyżeczka soli, woda.

W kilku łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, cukier i sól. Odstawiamy na kilka minut i dodajemy pół szklanki wody i mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotowujemy nadzienie: czerwoną fasolę z puszki osączamy i przekładamy do malaksera. Dodajemy sporo natki kolendry, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz i mielony kmin rzymski. Wszystko miksujemy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe porcje, lekko wałkujemy, na każdy kawałek ciasta nakładamy masę fasolową i zawijamy, formując bułeczki. Gotujemy na parze przez 20 minut.

Paszteciki ze szpinakiem

Ciasto francuskie bardzo trudno przygotować w domu. Dlatego też warto kupować gotowe arkusze ciasta, zwracając uwagę jednak na skład. Takie ciasta francuskie zawierają margarynę i przeróżne utwardzone tłuszcze. Szukajmy takich, które mają w swoim składzie masło.

Zobacz też: Roasty ziemniaczane z jajkiem sadzonym

Jeśli już mamy takie ciasto, możemy przygotować paszteciki. Potrzebujemy: arkusz ciasta francuskiego, duże opakowanie świeżych liści szpinaku, kawałek sera pleśniowego, mieloną gałkę muszkatołową, pieprz, sól i jajko.

d4c95lt

Szpinak wrzucamy go garnka, wlewamy dwie łyżki wody i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Studzimy, lekko siekamy. Dodajemy pokruszony ser i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy małe kwadraty. Na każdy nakładamy trochę szpinaku i składamy w trójkąt. Smarujemy jajkiem i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Rogaliki z szynką

Rogaliki najczęściej kojarzą nam się z pysznym śniadaniowym pieczywem, lub ze słodkimi wypiekami, pełnymi bakalii i lukru. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować rogaliki w wersji wytrawnej. Wykorzystajmy do tego kruche ciasto, które łatwo przygotować.

Do dużej miski przesiewamy dwie szklanki mąki, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, jajko i sól. Wszystko szybko wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie robimy nadzienie. Kilka plasterków szynki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je ja maśle, doprawiamy pieprzem i suszonym tymiankiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdym układamy trochę nadzienia i zwijamy, formując rogaliki. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Sakiewki z serem

Nasze śniadania bardzo często składają się z pieczywa i sera. Nabiał jest istotny dla utrzymania dobrego zdrowia, ale pieczywo możemy zastąpić ciastem. W tym przypadku: makaronowym. Do miski wrzucamy dwie szklanki mąki, łyżeczkę soli, dwa jajka i dwa żółtka i wszystko mieszamy. Powinniśmy uzyskać zwarte, lśniące ciasto. Możemy dodać kilka łyżek wody. Wszystko wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

d4c95lt

Teraz czas na farsz: kostkę twarogu mieszamy widelcem z kilkoma łyżkami śmietany, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, szeroką szklanką wycinamy kółka, na każdy nakładamy łyżkę nadzienia i robimy sakiewki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, aż będą rumiane.

Pierożki z warzywami

Pieczone pierożki nie są dziś w Polsce tak popularne, jak te gotowane, ale przed laty bardzo często je przygotowywano. Warto do tego wrócić. Składniki: płat gotowego ciasta drożdżowego, czerwona papryka, cukinia, cebula, czosnek, świeży rozmaryn, świeża natka pietruszki, sól, pieprz, mąka kukurydziana, olej.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, dodając zioła i przyprawy. Pod koniec gotowania wlewamy dwie łyżki wody zmieszanej z łyżką mąki kukurydzianej. Wyłączamy gaz i studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Smarujemy je olejem i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4c95lt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4c95lt
Więcej tematów