Wystarczy odrobina do dania. Pożegnasz wzdęcia i uchronisz żołądek

Gałka muszkatołowa to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także skuteczny sposób na wsparcie zdrowia układu pokarmowego. Wiele osób po prostu nie docenia tego dodatku w kuchni. Dowiedz się, jak jej właściwości mogą pomóc w walce ze wzdęciami i ochronie żołądka.

Gałka musztatołowa ma wyjątkowe właściwości dla układu trawieniaGałka musztatołowa ma wyjątkowe właściwości dla układu trawienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Magdalena Pomorska
1

Gałka muszkatołowa, znana ze swojego intensywnego, korzennego smaku, jest ceniona nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Zawiera wiele cennych składników, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, a także minerały, które wspierają funkcjonowanie organizmu.

Jak gałka muszkatołowa wpływa na wzdęcia?

Jednym z głównych powodów, dla których warto włączyć gałkę muszkatołową do diety, jest jej pozytywny wpływ na trawienie. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, przyprawa ta wspomaga perystaltykę jelit, eliminując problemy takie jak zaparcia i wzdęcia. Regularne spożywanie gałki muszkatołowej może również poprawić funkcjonowanie układu nerwowego, co redukuje stres i zmniejsza chęć podjadania. Gałka muszkatołowa wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera eugenol, który pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami. Warto podkreślić, żeby odpowiednio jej używać, bo nie jest to produkt dla wszystkich - sprawdź szczegóły poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak stosować gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jej korzenny smak wzbogaca zarówno dania mięsne, jak i słodkie wypieki. W kuchni często dodawana jest do sosów, zup, a także deserów, takich jak ciasta czy ciasteczka. Jej aromat doskonale uzupełnia smak kawy, nadając jej wyjątkowego charakteru. Najlepiej wybierać gałkę w całości i ścierać ją bezpośrednio w trakcie przygotowywania potraw. Taką otwartą paczuszkę należy szczelnie zamknąć np. w słoiku i nie trzymać za długo, bo cały aromat i moc właściwości po prostu się ulotnią.

Gałka muszkatołowa - jeśli możesz, używaj z umiarem

Mimo wielu korzyści zdrowotnych, gałka muszkatołowa powinna być spożywana z umiarem. W dużych ilościach może wywołać niepożądane efekty, takie jak halucynacje czy zaburzenia rytmu serca. Dlatego zaleca się, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki tej przyprawy. Dorosła osoba nie powinna spożywać więcej niż szczyptę gałki muszkatołowej dziennie. A kto powinien unikać tego produktu? Osoby z pewnymi schorzeniami powinny zachować ostrożność. Gałka muszkatołowa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz osób cierpiących na epilepsję. W przypadku wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem jej do diety.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany