Wyśmienite ciasto z karmelowym kremem i owocami

To ciacho skradnie serce niejednego łasucha. Puszysty biszkopt, karmelowy krem i bakalie z nutką alkoholu. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Wyśmienite ciasto z karmelowym kremem i owocamiWyśmienite ciasto z karmelowym kremem i owocami
oprac. Katarzyna Gileta

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy

Masa:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1,5 kostki masła

Wierzch ciasta:

  • herbatniki
  • alkohol
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • orzechy
  • polewa czekoladowa

Przepis

  • Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce oliwę. Ubić pianę z białek, wyłożyć na żółtka, na pianę wysypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i upiec biszkopt (30-35 minut w temp. 180 st. C).
  • Z mleka przygotować krem toffi (można to zrobić dzień wcześniej). Puszkę z mlekiem włożyć do garnka (nie otwierać!), zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Należy pamiętać, aby puszka podczas gotowania cały czas była przykryta wodą. Po ostudzeniu otworzyć puszkę - w środku będzie pyszny karmel. Możemy również pójść na łatwiznę i kupić gotową masę kajmakową.
  • Zmiksować masło, dodawać do niego karmel - do smaku. Powstałą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
  • Posiekać śliwki, morele i orzechy, pokropić je alkoholem i odstawić na 1/2 godziny. Potem rozłożyć bakalie równomiernie na karmelowej masie.
  • Herbatniki zamoczyć w alkoholu, układać na bakaliach, po wierzchu polać polewą.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja