Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem. Ciasto na jesienny podwieczorek

Jesienny wypiek pełen jabłek z dodatkiem migdałów, orzechów i dużej ilości rodzynek i miodu. Szarlotka jest bardzo smaczna i aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Połączenie kruchego spodu, miękkich jabłek i chrupiącej warstwy wymaga nakładu pracy, ale wygląd i smak ciasta rekompensują włożony trud. Sprawdzony przepis prosto z bloga pełnego domowych słodyczy "Mała Cukierenka".

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem. Ciasto na jesienny podwieczorekWyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem. Ciasto na jesienny podwieczorek
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
  • 130 g masła

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100-150 g rodzynek
  • około 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Wierzch:

  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • około 70-80 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przepis

Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką. Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Ze schłodzonego ciasta oderwać 2/3 i rozwałkować, podsypując mąką, na okrąg (wielkość tortownicy) o średnicy 23 cm lub 24 cm. Ciastem wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

Przepis

Nadzienie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier i wsypać rodzynki, podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi. Dusić rodzynki przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jabłka, wymieszać i smażyć owoce, aż zmiękną (tylko proszę za długo nie smażyć, żeby nie zaczęły się rozpadać). Zdjąć z ognia. Pozostałem ciastem (1/3 z całości, która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków.

Przepis

Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, 15 minut przed końcem pieczenia proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Szarlotkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja