Trwa ładowanie...
d3m1d35
11-12-2020 15:39

Wykwintna surówka z czerwonej kapusty. Słodko-winna odsłona klasyki

Przepis

Czerwona kapusta w takim wydaniu jest bardzo wykwintna i dlatego świetnie pasuje do świątecznych, bożonarodzeniowych, dań. W towarzystwie pieczonej kaczki czy indyka słodko-winna, korzenna kapusta czerwona będzie prawdziwym rarytasem.

d3m1d35
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 600 g czerwonej kapusty, cienko pokrojonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w plastry
  • 100 ml octu winnego
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu żurawinowego lub konfitury żurawinowej
Przepis
  • W dużym rondlu rozgrzać olej oraz masło i wrzucić cebulę.
  • Delikatnie ją zeszklić, a następnie dodać posiekaną bardzo cienko czerwoną kapustę i przyprawy. Smażyć przez 3-4 minuty, aż kapusta stanie się lekko szklista i lśniąca.
  • Dodać cukier, ocet winny i jabłka, a następnie nakryć pokrywką i dusić kapustę przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu dodać żurawinę lub zamiast niej – cukier i ewentualnie doprawić do smaku. Kapustę dusić przez kolejne 10 minut.

Podawać na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Wykwintna surówka z czerwonej kapusty. Słodko-winna odsłona klasyki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
Więcej tematów
d3m1d35