Wykwintna surówka z czerwonej kapusty. Słodko-winna odsłona klasyki
Czerwona kapusta w takim wydaniu jest bardzo wykwintna i dlatego świetnie pasuje do świątecznych, bożonarodzeniowych, dań. W towarzystwie pieczonej kaczki czy indyka słodko-winna, korzenna kapusta czerwona będzie prawdziwym rarytasem.
Czas przygotowania: |
- 600 g czerwonej kapusty, cienko pokrojonej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w plastry
- 100 ml octu winnego
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki sosu żurawinowego lub konfitury żurawinowej
- W dużym rondlu rozgrzać olej oraz masło i wrzucić cebulę.
- Delikatnie ją zeszklić, a następnie dodać posiekaną bardzo cienko czerwoną kapustę i przyprawy. Smażyć przez 3-4 minuty, aż kapusta stanie się lekko szklista i lśniąca.
- Dodać cukier, ocet winny i jabłka, a następnie nakryć pokrywką i dusić kapustę przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu dodać żurawinę lub zamiast niej – cukier i ewentualnie doprawić do smaku. Kapustę dusić przez kolejne 10 minut.
Podawać na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze