WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Wykwintna surówka z czerwonej kapusty. Słodko-winna odsłona klasyki

Czerwona kapusta w takim wydaniu jest bardzo wykwintna i dlatego świetnie pasuje do świątecznych, bożonarodzeniowych, dań. W towarzystwie pieczonej kaczki czy indyka słodko-winna, korzenna kapusta czerwona będzie prawdziwym rarytasem.

Wykwintna surówka z czerwonej kapustyWykwintna surówka z czerwonej kapusty

Składniki

  • 600 g czerwonej kapusty, cienko pokrojonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w plastry
  • 100 ml octu winnego
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu żurawinowego lub konfitury żurawinowej

Przepis

  • W dużym rondlu rozgrzać olej oraz masło i wrzucić cebulę.
  • Delikatnie ją zeszklić, a następnie dodać posiekaną bardzo cienko czerwoną kapustę i przyprawy. Smażyć przez 3-4 minuty, aż kapusta stanie się lekko szklista i lśniąca.
  • Dodać cukier, ocet winny i jabłka, a następnie nakryć pokrywką i dusić kapustę przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu dodać żurawinę lub zamiast niej – cukier i ewentualnie doprawić do smaku. Kapustę dusić przez kolejne 10 minut.

Przepis

Podawać na ciepło.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru