Wykorzystaliście żółtka i nie wiecie, co zrobić z białkami? Oto kilka prostych przepisów

Drożdżowe baby, słodkie mazurki, puszyste serniki i kolorowe paschy - wiele przepisów na ciasta wielkanocne zakłada wykorzystanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z białkami? Szkoda wyrzucać, lepiej znaleźć alternatywne przepisy, które zakładają ich użycie. Oto kilka z nich.

Białka nie muszą wylądować w koszu. Poznaj proste przepisy i je wypróbuj.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Przewertowaliśmy książki kucharskie, przejrzeliśmy kulinarne blogi, zapytaliśmy redakcyjne koleżanki i przygotowaliśmy dla was mini ściągawkę z tego, jak być "smart" w kuchni. Pieczenie, przy którym każdy składnik jest dobrze wykorzystany i nic się nie marnuje, sprawia podwójną frajdę.

Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy od razu używać białek. Możemy je przechowywać przez tydzień w lodówce albo możemy je zamrozić. Białka wspaniale się przechowują, nie zmieniając swoich właściwości i struktury, i dość szybko rozmarzają. Trzeba jednak pamiętać, aby je porcjować tak, abyśmy mogli używać potrzebną do danej potrawy ilość. Zamrożone białka możemy przechowywać do 3 miesięcy. Jeśli chcemy wykorzystać je od razu, to najszybszym sposobem będzie dodanie ich do omletów albo przygotowanie z nich bezy. Bezę można przyrządzić na różne sposoby - małe beziki, torcik Pawłowej i ciasto bezowe to tylko niektóre inspiracje.

Beza z daktylami i orzechami włoskimi
Składniki:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
200 g śmietanki 30 proc.
2 łyżki mascarpone
2 łyżki kajmaku
daktyle
orzechy włoskie
gorzkie kakao

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Formujemy dwa blaty bezowe. Pieczemy 5 min. w 180 st. C, potem 90 min. w 140 st. C. Ubijamy śmietankę i dodajemy serek i kajmak. Wsypujemy posiekane daktyle i orzechy włoskie. Bezę przekładamy kremem, dekorujemy kakao i bakaliami.

Pavlova z figami
© Shutterstock.com

Pavlova z figami i kremem z mascarpone
Składniki na bezę:
5 białek
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
Miód i mięta do dekoracji

Skałdniki na krem:
125 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka drobnego cukru
5 dojrzałych fig

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy łyżeczkę mąki i octu. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy minimum 23 cm. Wylewamy na niego ubitą pianę i rozprowadzamy silikonową szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Po godzinie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 2,5 godziny. Robimy krem do przełożenia bezy. Schłodzone mascarpone miksujemy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Kremem przekładamy bezę. Na wierzchu układamy świeże figi pokrojone w ósemki, polewamy miodem i dekorujemy miętą.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© 123RF.COM

Kokosanki
Składniki:
3 białka (o łącznej wadze około 100 g)
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać cukier i całość ubijać jeszcze przez 2 minuty. Wsypać wiórki kokosowe i 2 łyżki bułki tartej. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kokosanki nakładać za pomocą łyżeczki, formując ich kształt wedle uznania. Piec około 10-15 minut na jasnozłoty kolor.
Babka Tulipan
Składniki:
7 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy
1/2 szklanki maku

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.

Obraz
© iStock.com

Biszkopt na białkach
Składniki:
białka 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 3 łyżki
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę z cukrem, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec ok. 35-40 minut w temp 160 C.

Pańska skórka
© Wikimedia Commons CC BY

Domowa "pańska skórka"
Dziś jest słodkim symbolem, a niegdyś wykorzystywano ją jako lek na kaszel.

Składniki:
• 5 białek kurzych (jajka "0" rozmiar L)
• 500 g cukru
• 50 g mąki ziemniaczanej
• łyżka syropu różanego (plus dżem różany opcjonalnie taka sama ilość)
• 80 g dżemu truskawkowego

Przygotowanie:
W 150 ml wody gotujemy 50 g cukru z syropem różanym (ew. także z dżemem). Dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2.5-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Następnie ubijamy białko na sztywno z 5 jaj i dodajemy pozostały cukier, ciągle ubijając (jak na bezę). Pamiętam, aby nie przebić białek, powinny być gładkiej konsystencji. Następnie cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop oraz dodajemy przecier z truskawek. Wszystko mieszamy mikserem. Na blasze układamy papier do pieczenia lub pergamin. Masę przelewamy na blachę. Wierzch posypujemy skrobią i odstawiamy na 3-4 godziny. Na końcu kroimy masę (łatwiej kroić ciepłym nożem, np. po zanurzeniu we wrzątku i wytarciu do sucha) odcinamy kawałki pańskiej skórki o wymiarach 2x2 cm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane