WAŻNE
TERAZ

Stopy procentowe. Ta decyzja powinna ucieszyć Polaków

Wykorzystaliście żółtka i nie wiecie, co zrobić z białkami? Oto kilka prostych przepisów

Drożdżowe baby, słodkie mazurki, puszyste serniki i kolorowe paschy - wiele przepisów na ciasta wielkanocne zakłada wykorzystanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z białkami? Szkoda wyrzucać, lepiej znaleźć alternatywne przepisy, które zakładają ich użycie. Oto kilka z nich.

Białka nie muszą wylądować w koszu. Poznaj proste przepisy i je wypróbuj.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Przewertowaliśmy książki kucharskie, przejrzeliśmy kulinarne blogi, zapytaliśmy redakcyjne koleżanki i przygotowaliśmy dla was mini ściągawkę z tego, jak być "smart" w kuchni. Pieczenie, przy którym każdy składnik jest dobrze wykorzystany i nic się nie marnuje, sprawia podwójną frajdę.

Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy od razu używać białek. Możemy je przechowywać przez tydzień w lodówce albo możemy je zamrozić. Białka wspaniale się przechowują, nie zmieniając swoich właściwości i struktury, i dość szybko rozmarzają. Trzeba jednak pamiętać, aby je porcjować tak, abyśmy mogli używać potrzebną do danej potrawy ilość. Zamrożone białka możemy przechowywać do 3 miesięcy. Jeśli chcemy wykorzystać je od razu, to najszybszym sposobem będzie dodanie ich do omletów albo przygotowanie z nich bezy. Bezę można przyrządzić na różne sposoby - małe beziki, torcik Pawłowej i ciasto bezowe to tylko niektóre inspiracje.

Beza z daktylami i orzechami włoskimi
Składniki:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
200 g śmietanki 30 proc.
2 łyżki mascarpone
2 łyżki kajmaku
daktyle
orzechy włoskie
gorzkie kakao

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Formujemy dwa blaty bezowe. Pieczemy 5 min. w 180 st. C, potem 90 min. w 140 st. C. Ubijamy śmietankę i dodajemy serek i kajmak. Wsypujemy posiekane daktyle i orzechy włoskie. Bezę przekładamy kremem, dekorujemy kakao i bakaliami.

Pavlova z figami
© Shutterstock.com

Pavlova z figami i kremem z mascarpone
Składniki na bezę:
5 białek
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
Miód i mięta do dekoracji

Skałdniki na krem:
125 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka drobnego cukru
5 dojrzałych fig

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy łyżeczkę mąki i octu. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy minimum 23 cm. Wylewamy na niego ubitą pianę i rozprowadzamy silikonową szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Po godzinie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 2,5 godziny. Robimy krem do przełożenia bezy. Schłodzone mascarpone miksujemy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Kremem przekładamy bezę. Na wierzchu układamy świeże figi pokrojone w ósemki, polewamy miodem i dekorujemy miętą.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© 123RF.COM

Kokosanki
Składniki:
3 białka (o łącznej wadze około 100 g)
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać cukier i całość ubijać jeszcze przez 2 minuty. Wsypać wiórki kokosowe i 2 łyżki bułki tartej. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kokosanki nakładać za pomocą łyżeczki, formując ich kształt wedle uznania. Piec około 10-15 minut na jasnozłoty kolor.
Babka Tulipan
Składniki:
7 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy
1/2 szklanki maku

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.

Obraz
© iStock.com

Biszkopt na białkach
Składniki:
białka 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 3 łyżki
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę z cukrem, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec ok. 35-40 minut w temp 160 C.

Pańska skórka
© Wikimedia Commons CC BY

Domowa "pańska skórka"
Dziś jest słodkim symbolem, a niegdyś wykorzystywano ją jako lek na kaszel.

Składniki:
• 5 białek kurzych (jajka "0" rozmiar L)
• 500 g cukru
• 50 g mąki ziemniaczanej
• łyżka syropu różanego (plus dżem różany opcjonalnie taka sama ilość)
• 80 g dżemu truskawkowego

Przygotowanie:
W 150 ml wody gotujemy 50 g cukru z syropem różanym (ew. także z dżemem). Dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2.5-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Następnie ubijamy białko na sztywno z 5 jaj i dodajemy pozostały cukier, ciągle ubijając (jak na bezę). Pamiętam, aby nie przebić białek, powinny być gładkiej konsystencji. Następnie cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop oraz dodajemy przecier z truskawek. Wszystko mieszamy mikserem. Na blasze układamy papier do pieczenia lub pergamin. Masę przelewamy na blachę. Wierzch posypujemy skrobią i odstawiamy na 3-4 godziny. Na końcu kroimy masę (łatwiej kroić ciepłym nożem, np. po zanurzeniu we wrzątku i wytarciu do sucha) odcinamy kawałki pańskiej skórki o wymiarach 2x2 cm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯