Wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy

Lodowa sprawdzi się w sałatce Cezar, pekińską lubimy do obiadu, masłowa tworzy parę idealną ze śmietaną, a radicchio wzbogaci naszą sałatkę o głęboko czerwoną czy też bordową barwę. Tyle o nich wiemy. Ale, jak przekonuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto o sałatach wiedzieć więcej, bo pozwoli nam to przyrządzać przepyszne letnie sałatki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Lodowa sprawdzi się w sałatce Cezar, pekińską lubimy do obiadu, masłowa tworzy parę idealną ze śmietaną, a radicchio wzbogaci naszą sałatkę o głęboko czerwoną czy też bordową barwę. Tyle o nich wiemy. Ale, jak przekonuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto o sałatach wiedzieć więcej, bo pozwoli nam to przyrządzać przepyszne letnie sałatki. A zatem: czym charakteryzują się poszczególne gatunki sałat? Z jakimi składniki najlepiej je łączyć? Jakie sosy do nich pasują? Już teraz radzi szef kuchni.

Lubimy, to co znamy

Rzeczywiście – w naszych sałatkach najczęściej używamy gatunków sałat, które najlepiej znamy, bo gościły już w kuchniach naszych mam i babć. I tak w wielu domach letni niedzielny obiad często nie może obyć się bez sałaty masłowej. Polewamy ją wówczas tylko śmietaną czy majonezem i w takiej postaci stanowi ona lubiany przez całą rodzinę dodatek do drugiego dania. Jednak warto wykorzystać ją także w bardziej zróżnicowanych warzywnych kompozycjach. Jej delikatny, lekko słodkawy smak bardzo dobrze harmonizuje z pomidorami, jajkami, a nawet łososiem. Dowodem na sukces tego ostatniego połączenia jest Sałatka Martinola (wszystkie przepisy znajdziesz na www.przepisy.pl) Uwaga! Sałata masłowa jest bardzo nietrwała, dlatego należy ją zjeść jak najszybciej po zakupie, a sałatki z nią spożywać natychmiast po przygotowaniu.

W naszych domach sukcesy święci także sałata lodowa. Lubimy ją za jędrne i kruche liście oraz łagodny smak. Ciekawostką jest, że to jedyny rodzaj sałaty, który możemy kroić nożem ze względu właśnie na kruchość i zwartą główkę. Jej ogromną zaletą jest fakt, że możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni bez utraty jędrności i smaku. Ponadto sprawdzi się w niemal każdej sałatce. Choć najczęściej z sałatą lodową przygotowujemy sałatki Cezar i gyros, szef kuchni Knorr podpowiada, że zaskakujące, ale wyjątkowo smaczne połączenie stworzy z rybami i innymi owocami morza. Przekonamy się o tym, przyrządzając wariację sałatki Cezar z wędzonym pstrągiem. Warto wiedzieć, że smak sałaty lodowej znakomicie podkreśli czosnek, a więc wszelkie kompozycje z sosem czosnkowym mile widziane.

*Sałata pekińska *przywędrowała do nas z Dalekiego Wschodu i na stałe zagościła w naszych kuchniach. Jej podłużne pokarbowane liście są miękkie i delikatne. Przyzwyczailiśmy się przygotowywać z niej surówki towarzyszące drugiemu daniu. Jednak równie dobrze sałatę pekińską możemy podawać na ciepło jako dodatek do zup, mięs lub wykorzystać w zapiekankach. Pasują do niej sosy na bazie majonezu, tworzy udane duety z takimi warzywami jak ogórek, pomidor i kukurydza. Ze względu na orientalne pochodzenie sprawdzi się jako składnik sałatek o egzotycznym smaku, podkreślonym imbirem, olejem sezamowym czy sosem sojowym, czego dowodzi Sałata orientalna z kapusty pekińskiej. Ciekawostką jest, że bardzo często sałatę pekińską nazywamy kapustą i pod taką nazwą występuje ona w sałatkach.

Poczet najpopularniejszych w naszym kraju sałat zamyka sałata rzymska. Jej sztywne mięsiste liście powodują, że sałatki z jej udziałem są prawdziwym smakołykiem. Wybór sosu w dużej mierze zależy od naszych preferencji – sałata rzymska świetnie zagra zarówno z sosami winegret, jak i z gęstszymi dresingami na bazie majonezu (np. z sosem tysiąca wysp czy z sosem z anchois używanym w sałatce Cezar). Ponadto wyjątkowo smacznie będzie smakować w połączeniu z grillowanym bakłażanem i oliwkami.

Lollo!

Bardzo gęste główki, sztywne liście, charakterystyczny „spieniony” wygląd – oto wyróżniki sałat z gatunku lollo. Grupę lollo bionda cechuje zielona barwa, która w lollo rossa będzie przybierała odcień od czerwonego po ciemnowiśniowy. Tą sałatę często kojarzymy z elementem dekoracyjnym potraw, ale znakomicie sprawdza się ona także w sałatkach. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca łączyć ją z popularnymi sałatkowymi warzywami, jak ogórek, pomidor, papryka, oraz z mięsem z kurczaka. Idealnym dodatkiem do sałatek z lollo będą orzechy.

Modne rukola i roszponka

Te dwa gatunki sałat w ostatnich latach zyskały dużą popularność i coraz częściej są mile widziane na naszych stołach. Już wiemy, że skromnie wyglądająca rukola zachwyca nas cudownym smakiem, a sałatki z jej udziałem stanowią prawdziwy rarytas. Szczególnie jeśli połączymy ją z szynka parmeńską lub hiszpańską serrano, serami, np. mozzarellą lub brie, czy suszonymi pomidorami. Jeśli lubimy kulinarne eksperymenty, warto rukolę połączyć także z owocami: gruszkami, truskawkami, figami. Ten smak nas zaskoczy! Dowodem będzie Sałatka z rukolą i gruszkami. Co ważne, rukola może stanowić doskonałą bazę kompozycji zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych – w obu przypadkach będzie równie pysznie.

Doceniliśmy także roszponkę. Pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, cechuje się lekko orzechowym smakiem. Dobrym pomysłem jest połączyć ją z innymi gatunkami sałat, warzywami oraz świeżymi owocami. Przygotowane z roszponką kompozycje wspaniale wzbogacą bakalie, kiełki roślin, pestki dyni i słonecznika. Jako że należy do sałat delikatnych, powinniśmy w tych sałatkach używać raczej sosów o delikatnej konsystencji.

Cykoria, czyli sałatki z charakterem

Cykoria traktowana jest przez nas wykwintnie, więc używamy jej raczej rzadko. Niesłusznie – jest wspaniałym składnikiem sałatek. Ma bardzo wyrazisty smak, dlatego kompozycje nabierają zupełnie nowego charakteru. Jednocześnie musimy zwrócić uwagę, by cykoria nie zdominowała smaku innych składników, ale harmonijnie się z nimi komponowała. Pasują do niej sosy czosnkowe, tworzy zgodne pary z warzywami, mięsem i owocami morza. Aby przekonać się, jak wspaniale może smakować kompozycja z cykorią, warto przyrządzić sałatkę z cykorii z marynowanym łososiem.

Być może nie wszyscy wiedzą, że popularnym gatunkiem cykorii jest sałata radicchio – ciemnoczerwona, tworząca małe główki. Często stanowi element dekoracji potraw, ale doskonałym pomysłem jest też dodanie kilku jej liści do sałatki. Z pewnością uatrakcyjnią naszą kompozycję. Warto do niej dorzucić także orzechy i owoce, np. figi czy pomarańcze.

Sałata frisee, czyli na nowym terenie

Kto nie słyszał, musi spróbować! Sałata frisee cechuje się wyrazistym, niezwykle przyjemnym smakiem. Jej liście są delikatne i kruche. Te zewnętrzne, o zielonej barwie, mają nieco gorzkawy posmak, a wewnętrzne, jasno zielono-żółte, wręcz przeciwnie – są słodkawe. Dlatego do sałatek należy dodawać liście z różnych części sałaty. Najlepszy smak uzyskamy, łącząc sałatę frisee z innym, delikatniejszym rodzajem sałaty. W przygotowywanej kompozycji najlepiej użyć serów, słodkich winogron, warto dodać też orzechy. Jak pyszne są sałatki z sałatą frisee, udowodni nam Sałata z suszonymi pomidorami i kozim serem.

Porad kilka szefa kuchni

1. Warto ze sobą łączyć różne rodzaje sałat – taki miks uatrakcyjni smak i wygląd sałatki.
2. *Przed użyciem należy koniecznie umyć sałatę pod bieżącą wodą przez krótki czas.
*
3.
Aby być pewnym, że kupiliśmy sałatę świeżą, wybierajmy okazy o intensywnej barwie i jędrnym liściach. Sygnałem alarmowym są liście pożółkłe, zbrązowiałe, więdnące.
4. Sos do sałatki dodajemy w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście sałaty zmiękną pod wpływem kwasów zawartych w sosie.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść