Trwa ładowanie...
d3zrlz5
12-11-2013 16:29

Wołowina po burgundzku

Przepis
4.8
(8 głosów)
Oceń:
d3zrlz5
Składniki
  • 1 kg chudej wołowiny (np. gulaszowej)
  • 4 wędzone śliwki
  • 2 średnie słodkie marchewki
  • 1 spora cebula
  • 5 małych pieczarek
  • 250 ml czerwonego wytrawnego
  • francuskiego wina
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • dobrej jakości
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • w proszku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania gotowego dania
  • bagietka pełnoziarnista
Przepis

Mocno rozgrzej masło na patelni i podsmaż na niej pokrojoną w sporą kostkę wołowinę. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (np. gęsiarki). Na tej samej patelni (ze smakiem mięsa) podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dodaj warzywa do naczynia z mięsem, wlej wino, bulion, dodaj pokrojone wędzone śliwki, przecier pomidorowy, całe ząbki czosnku (ale bez łupinki), tymianek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 3 godziny. Możesz też skorzystać z szybkowaru. Wtedy podsmażone mięso, śliwki i warzywa zalej winem i 1 szklanką bulionu, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotuj w szybkowarze przez 40 minut. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki, z kawałkiem pełnoziarnistej chrupiącej bagietki.

Przepis poleca książka

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj