Wołowina po burgundzku

Obraz

Składniki

  • 1 kg chudej wołowiny (np. gulaszowej)
  • 4 wędzone śliwki
  • 2 średnie słodkie marchewki
  • 1 spora cebula
  • 5 małych pieczarek
  • 250 ml czerwonego wytrawnego
  • francuskiego wina
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • dobrej jakości
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • w proszku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania gotowego dania
  • bagietka pełnoziarnista

Przepis

Mocno rozgrzej masło na patelni i podsmaż na niej pokrojoną w sporą kostkę wołowinę. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (np. gęsiarki). Na tej samej patelni (ze smakiem mięsa) podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dodaj warzywa do naczynia z mięsem, wlej wino, bulion, dodaj pokrojone wędzone śliwki, przecier pomidorowy, całe ząbki czosnku (ale bez łupinki), tymianek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 3 godziny. Możesz też skorzystać z szybkowaru. Wtedy podsmażone mięso, śliwki i warzywa zalej winem i 1 szklanką bulionu, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotuj w szybkowarze przez 40 minut. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki, z kawałkiem pełnoziarnistej chrupiącej bagietki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę