WP
WP

Wołowina po burgundzku - Przepis

Trwa ładowanie...
Wołowina po burgundzku
Podziel się
Składniki
  • 1 kg chudej wołowiny (np. gulaszowej)
  • 4 wędzone śliwki
  • 2 średnie słodkie marchewki
  • 1 spora cebula
  • 5 małych pieczarek
  • 250 ml czerwonego wytrawnego
  • francuskiego wina
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • dobrej jakości
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • w proszku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania gotowego dania
  • bagietka pełnoziarnista
Przepis

Mocno rozgrzej masło na patelni i podsmaż na niej pokrojoną w sporą kostkę wołowinę. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (np. gęsiarki). Na tej samej patelni (ze smakiem mięsa) podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dodaj warzywa do naczynia z mięsem, wlej wino, bulion, dodaj pokrojone wędzone śliwki, przecier pomidorowy, całe ząbki czosnku (ale bez łupinki), tymianek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 3 godziny. Możesz też skorzystać z szybkowaru. Wtedy podsmażone mięso, śliwki i warzywa zalej winem i 1 szklanką bulionu, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotuj w szybkowarze przez 40 minut. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki, z kawałkiem pełnoziarnistej chrupiącej bagietki.

Przepis poleca książka

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP