Wołowina po burgundzku
- 1 kg chudej wołowiny (np. gulaszowej)
- 4 wędzone śliwki
- 2 średnie słodkie marchewki
- 1 spora cebula
- 5 małych pieczarek
- 250 ml czerwonego wytrawnego
- francuskiego wina
- 3 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- dobrej jakości
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- w proszku
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania gotowego dania
- bagietka pełnoziarnista
Mocno rozgrzej masło na patelni i podsmaż na niej pokrojoną w sporą kostkę wołowinę. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (np. gęsiarki). Na tej samej patelni (ze smakiem mięsa) podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dodaj warzywa do naczynia z mięsem, wlej wino, bulion, dodaj pokrojone wędzone śliwki, przecier pomidorowy, całe ząbki czosnku (ale bez łupinki), tymianek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 3 godziny. Możesz też skorzystać z szybkowaru. Wtedy podsmażone mięso, śliwki i warzywa zalej winem i 1 szklanką bulionu, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotuj w szybkowarze przez 40 minut. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki, z kawałkiem pełnoziarnistej chrupiącej bagietki.
Przepis poleca książka
Podziel się opinią
Komentarze