Wodzionka. Najprostsza zupa na świecie

Chyba nie ma Ślązaka, który nie znałby wodzionki. Ci starsi z łezką w oku wspominają ten smak babcinej kuchni, a ci nieco młodsi, ceniący proste, ale smaczne rozwiązania w kuchni, także chętnie wracają do tej zupy. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Smaki Polski" mamy dla was przepis i kilka ciekawostek o tej ekspresowej zupie.

Wodzionka
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Wodzionka to chyba najprostsza zupa na świecie – przygotowuje się ją dosłownie w dwie minuty. Jedyne czego potrzebujesz to wrzątek, chleb, czosnek, tłuszcz zwierzęcy i przyprawy. To składniki najprostszej wersji, którą kiedyś bardzo często jadano w śląskich domach. Zupa ta należała do jednych z podstawowych dań kuchni tego regionu.
Do dziś stanowi symbol skromności i oszczędności charakterystycznej dla śląskich gospodyń domowych. Dlaczego? Otóż przygotowując ją, można wykorzystać resztki czerstwego chleba, który zalega w kuchni nawet już od kilku dni. Najczęściej przygotowywano ją już podzieloną na porcje – do każdego talerza nakładano po kilka rozdrobnionych kromek czerstwego chleba, łyżkę smalcu lub masła, dodawano czosnek i zalewano wrzątkiem, a na koniec doprawiano solą.
Jedzono ją na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, a nawet kolację. W bogatszej wersji obok podstawowych składników można znaleźć skwarki, więcej przypraw, a zamiast wody - bulion.
Ślązacy wodzionkę lubią tak bardzo, że stała się ona także bohaterem śląskiego szlagieru. Znajdziemy w nim receptę na najlepszą wśród śląskich zup, która smakuje jak ósmy cud świata.
Dla tych, którzy wolą przepis w tradycyjnej wersji, publikujemy go poniżej.

Przepis na śląską wodzionkę

Składniki: 8 grubo pokrojonych kromek chleba, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki smalcu ze skwarkami lub masła, pieprz i sól do smaku, koperek.
Przygotowanie:
Kromki chleba pokrój w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę lub drobno poszatkuj. Wszystkie składniki podziel na równe części i porozkładaj na talerze. Każdą porcję zalej wrzątkiem, dodaj po łyżce smalcu lub masła i dopraw solą oraz pieprzem. Teraz posyp wodzionkę poszatkowanym koperkiem i gotowe. Smacznego!
Wodzionkę często serwuje się z podanymi na osobnym talerzu bratkartoflami, czyli najpierw ugotowanymi, a następnie obsmażonymi ziemniakami. Tak też smakuje wyśmienicie.
Zobacz także wideo: Jak przygotować pyszną i szybką sałatkę. Jednym z jej składników jest chleb

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości