Włoski hit. Najlepsze ciasto na puszystą pizzę!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- mąka pszenna – 250 g
- świeże drożdże – 30 g
- ciepła woda – 150 ml
- olej – 40 ml
- sól – 1 szczypta
- ser Salami Serenada
- pomidory koktajlowe
- świeże miękkie pomidory
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Przepis
Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (nie gorącej) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju. Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie kroimy w kosteczkę miękkie pomidory, smażymy na patelni aż się rozpadną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Po 15 minutach rozciągamy albo delikatnie wałkujemy ciasto. Smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy ser oraz pomidorki. Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy! Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. na 17-20 minut ( z termoobiegiem ).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl