Trwa ładowanie...
d4h0tqq
15-02-2015 22:07

Włoska zupa fasolowa

Przepis

Pyszna wiosenna zupa pełna wartościowych składników. Dodatek fasoli, boczki i parmezanu sprawia, że zupa jest sycąca i może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.

d4h0tqq
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej
  • 300 g makaronu chiferi rigati
  • 3 łodygi selera naciowego, pozbawione włókien i pokrojone
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 marchew pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona papryczka chilli pozbawiona nasion
  • 4 sparzone, obrane i pokrojone pomidory
  • 10 liści botwinki
  • skórka z sera parmezan
  • świeżo starty parmezan
  • 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 15 porwanych w rękach liści bazylii
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
Przepis

Masło klarowane nagrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy szalotki a następnie seler naciowy, marchew, papryczkę chilli oraz czosnek. Po 8 minutach dodajemy pomidory, botwinkę i skórkę z parmezanu.

Wszystko zalewamy dwoma litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem po czym zamykamy garnek i zmniejszamy płomień. Tak gotujemy zupę 80 minut.

Kiedy zupa się ugotuje, smażymy boczek na suchej patelni i odsączamy tłuszcz. Dodajemy go do zupy. Połowę fasoli wrzucamy do garnka a drugą połowę miksujemy na puree. Dodajemy ją także do zupy.

Wrzucamy makaron i gotujemy go do momentu, aż będzie al dente. Dodajemy bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną pastę nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Włoska zupa fasolowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0tqq
d4h0tqq
d4h0tqq
d4h0tqq
Więcej tematów
d4h0tqq

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj