Włoska zupa fasolowa

Pyszna wiosenna zupa pełna wartościowych składników. Dodatek fasoli, boczki i parmezanu sprawia, że zupa jest sycąca i może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.

Włoska zupa fasolowaWłoska zupa fasolowa

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej
  • 300 g makaronu chiferi rigati
  • 3 łodygi selera naciowego, pozbawione włókien i pokrojone
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 marchew pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona papryczka chilli pozbawiona nasion
  • 4 sparzone, obrane i pokrojone pomidory
  • 10 liści botwinki
  • skórka z sera parmezan
  • świeżo starty parmezan
  • 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 15 porwanych w rękach liści bazylii
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przepis

Masło klarowane nagrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy szalotki a następnie seler naciowy, marchew, papryczkę chilli oraz czosnek. Po 8 minutach dodajemy pomidory, botwinkę i skórkę z parmezanu.

Przepis

Wszystko zalewamy dwoma litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem po czym zamykamy garnek i zmniejszamy płomień. Tak gotujemy zupę 80 minut.

Przepis

Kiedy zupa się ugotuje, smażymy boczek na suchej patelni i odsączamy tłuszcz. Dodajemy go do zupy. Połowę fasoli wrzucamy do garnka a drugą połowę miksujemy na puree. Dodajemy ją także do zupy.

Przepis

Wrzucamy makaron i gotujemy go do momentu, aż będzie al dente. Dodajemy bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przepis

Tak przygotowaną pastę nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze