Włoska zupa fasolowa

Pyszna wiosenna zupa pełna wartościowych składników. Dodatek fasoli, boczki i parmezanu sprawia, że zupa jest sycąca i może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.

Włoska zupa fasolowaWłoska zupa fasolowa

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej
  • 300 g makaronu chiferi rigati
  • 3 łodygi selera naciowego, pozbawione włókien i pokrojone
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 marchew pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona papryczka chilli pozbawiona nasion
  • 4 sparzone, obrane i pokrojone pomidory
  • 10 liści botwinki
  • skórka z sera parmezan
  • świeżo starty parmezan
  • 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 15 porwanych w rękach liści bazylii
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przepis

Masło klarowane nagrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy szalotki a następnie seler naciowy, marchew, papryczkę chilli oraz czosnek. Po 8 minutach dodajemy pomidory, botwinkę i skórkę z parmezanu.

Przepis

Wszystko zalewamy dwoma litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem po czym zamykamy garnek i zmniejszamy płomień. Tak gotujemy zupę 80 minut.

Przepis

Kiedy zupa się ugotuje, smażymy boczek na suchej patelni i odsączamy tłuszcz. Dodajemy go do zupy. Połowę fasoli wrzucamy do garnka a drugą połowę miksujemy na puree. Dodajemy ją także do zupy.

Przepis

Wrzucamy makaron i gotujemy go do momentu, aż będzie al dente. Dodajemy bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przepis

Tak przygotowaną pastę nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥