WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Włoska majówka w domu

Jednym z najbardziej poszkodowanych w pandemii koronawirusa krajów są Włochy. Liczba ofiar przeraża. Ten kraj, żyjący w dużej mierze z turystyki, długo jeszcze będzie się podnosił po kryzysie, a chętnych do jego odwiedzenia nie będzie zbyt wielu. Polacy tłumnie wyjeżdżali na majówki do Mediolanu, Rzymu, Bergamo czy Neapolu. Teraz to niemożliwe. Przypomnijmy sobie jednak smak Włoch, przygotowując najbardziej kojarzące się z tym krajem dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Sałatka rzymska

Włosi uwielbiają sałatę. Znajdziemy tam wielką mnogość odmian tego warzywa, różniących się smakiem i aromatem. W każdym regionie przygotowuje się z tego warzywa inne specjały, a sałatka rzymska to jedna z wizytówek słonecznej Italii. To sycące danie może być zastąpić cały posiłek, a jego przygotowanie nie jest trudne. Potrzebujemy: główkę sałaty rzymskiej, kilka plasterków boczku, kawałek kiełbasy suszonej, szklankę białej fasoli z puszki, kilka czarnych oliwek, dwie marchewki, pół selera, ząbek czosnku, szczypiorek, majeranek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Sałatę dzielimy na liście i układamy w misce. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. Kiełbasę kroimy w słupki, marchewkę i seler ścieramy na tarce. Czosnek rozcieramy z solą. Wszystkie składniki układamy na liściach sałaty i skrapiamy sosem.

Minestrone

Delikatne zupy jarzynowe nazywają się we Włoszech minestrone. Do ich przygotowania używa się zawsze świeżych, pachnących warzyw sezonowych. Składniki: trzy pomidory, dwie marchewki, por, seler naciowy, biała fasola z puszki, pół główki kapusty, świeży rozmaryn, oliwa z oliwek, bulion warzywny, sól i pieprz.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Warzywa kroimy w duże kawałki i podsmażamy na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy pół godziny. Dodajemy rozmaryn i pozostałe przyprawy, gotujemy aż warzywa zmiękną. Podajemy z grzankami.

Mule a’la marinara

Nie sposób wyobrazić sobie włoskiej kuchni bez owoców morza. Najtańsze i powszechnie dostępne są mule, czyli omułki, niezbędne do przygotowania tej potrawy. Składniki naszego dania to: pół kilograma ugotowanych i wyjętych ze skorupek muli, cebula, czosnek, marchewka, por, masło, szklanka białego wina, natka pietruszki, sól i pieprz.

Cebule i czosnek siekamy. Marchewkę i pora kroimy w plasterki. Warzywa zalewamy winem, gotujemy 15 minut. Do wywaru dodajemy mule i posiekaną natkę, doprawiamy i podajemy.

Wołowina duszona

Mięso i wino? To klasyczne połączenie w kuchni włoskiej. Alkohol sprawia, że mięso staje się bardziej kruche i nabiera żywszych kolorów. Smakuje także lepiej. Składniki: kilogram chudej wołowiny, butelka czerwonego wytrawnego wina, cebula, marchewka, seler naciowy, kilka liści laurowych, pieprz w ziarnach, natka pietruszki, sól.

Cebule drobno siekamy, marchewkę i selera kroimy w kostkę. Wino wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Ciepłym zalewamy mięso i odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy wszystko do dużego rondla i dusimy dwie godziny. Kroimy na plastry i posypujemy natką pietruszki.

Farfalle z serami

Włoski obiad nie może, oczywiście, obyć się bez makaronu. Farfalle, czyli kokardki są w Italii bardzo popularne. W połączeniu z sosem serowym smakują wyjątkowo. Potrzebujemy: dwie szklanki makaronu, kawałek mozzarelli, kawałek gorgonzoli, dwie łyżki tartego parmezanu, masło i sól.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy masło. Układamy makaron w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu rozsypujemy posiekane sery. Zapiekamy, aż sery zaczną się topić.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany