Włoch by się nie powstydził. Banalnie prosty przepis na makaron
Choć pesto z suszonych pomidorów znajdziemy w sklepie, o wiele smaczniejsze będzie przygotowane własnoręcznie. Pesto wystarczy wymieszać z ugotowanym makaronem, tuńczykiem i kaparami, by wyczarować przepyszny obiad we włoskim stylu. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 200 g makaronu casarecce
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g)
- 8 pomidorów suszonych
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 40 ml oleju rzepakowego
- 30 ml oleju z pomidorów suszonych
- sól do smaku
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
- 30 g startego sera żółtego
- listki świeżej bazylii
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
- Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem dwóch olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie mieszamy z makaronem, do połączenia składników.
- Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze